eur:
387.81
usd:
357.66
bux:
68390.95
2024. május 17. péntek Paszkál

Bajnai: Szálljanak le a trükközők az ország szekeréről!

Magyarországnak növekedésre van szüksége, ezért munkahelyteremtésre, a munkára való ösztönzésre, a munkaképesség javítására kell a hangsúlyt helyezni - mondta el az InfoRádiónak a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter. Bajnai Gordon szerint a vállalkozók adminisztrációs terheinek csökkentésével 750 milliárd forint szabadítható fel a gazdaságban.

Magyarországot tartósan az EU átlagát meghaladó növekedési pályára kell visszaállítani - jelentette ki Bajnai Gordon. Évente tehát legalább 4-5 százalékos növekedési ütemet kellene produkálni, ezért érdemes lenne összefognia az országnak - mondta.

A növekedésnek egy nagyon fontos akadálya van Magyarországon: a munka hiánya - vélekedett a miniszter. Ma a felnőtt lakosságnak szinte csak a fele dolgozik. Szinte minden második felnőtt inaktív: segélyből, rokkantnyugdíjból, esetleg feketemunkából él.

Több munka, kevesebb bürokrácia

Bajnai Gordon szerint nagyon sokan ülnek az ország szekerén, és túl kevesen tolják azt. Akik képesek dolgozni, például valójában nem rokkantak, azoknak le kellene szállni a szekérről, és bekapcsolódni annak tolásába. Ezért munkahelyteremtésre, a munkára való ösztönzésre, a munkaképesség javítására kell a hangsúlyt helyezni - mondta az InfoRádiónak a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter.

Bajnai Gordon szólt arról is, hogy a vállalkozásoknak Magyarországon ma bürokratikus terhet is kell viselniük, ez a GDP 6,5 százaléka az EU számításai szerint. Az EU átlaga ezen a téren 3,5 százalék. Az előrelépéshez szükséges a jogszabályok számának csökkentése. Ki kell gyomlálni a bürokráciát Magyarországon a gazdasági életből - mondta. Ha sikerülne mintegy a felére csökkenteni a fenti terhelést, az 750 milliárd forintot takarítana meg a gazdaságnak.

Olcsóbb és jobb önkormányzatok


Az önkormányzatok érdekképviseleti szövetségei és a kormány másfél éve kezdett egyeztetéseket és szakértői tárgyalásokat arról, miként lehetne javítani az önkormányzatok hatékonyságán, hogyan lehetne jobb szolgáltatást nyújtani, illetve igazságosabbá tenni a rendszert - tájékoztatott Bajnai Gordon.

Nyolc fontos témában most sikerült megállapodni - mondta. Például a nagyobb önkormányzatoknál legyen kevesebb a képviselő, legyen erősebb a polgármesterek jogállása, hiszen ők a közvetlenül megválasztott vezetői az önkormányzatoknak. Az önkormányzatok vagyonkezelői jogai is erősödjenek meg, és lehessen társulásban is kezelni a vagyont. Most érkeznek ugyanis az uniós pénzek, nagy társulásokat kell létrehozni a szennyvíz, ivóvíz, hulladékkezelés területén.

Ezek nem nagy, rendszerváltoztató lépések, de nagyon sok a gyakorlati hasznuk. Megszavazásukhoz kell majd a kétharmados parlamenti támogatás - mondta a miniszter.

Az önkormányzatok képviselői és a kormány megállapodott ezekben a kérdésekben, ezért a miniszter reméli, hogy a parlament is támogatni fogja a változtatások tervét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×