eur:
387.81
usd:
357.7
bux:
68089.84
2024. május 17. péntek Paszkál

Vállalkozói recept: több áfa, kevesebb jövedéki adó

A költségvetésbe befolyó többlet áfa-bevételt fordítaná az üzemanyag jövedéki adójának mérséklésére a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége. A Pénzügyminisztérium továbbra sem akat beavatkozni az üzemanyagok árának alakulásába.

A szervezet soros elnöke az InfoRádióban hangsúlyozta: nem ért egyet a kormány álláspontjával, miszerint a kabinet az uniós szabályok miatt nem csökkenti az üzemanyagok jövedéki adóját. Wáberer György szerint meg lehetne találni a közösségi előírásokkal összhangban lévő megoldást.

Az érdekvédelmi szervezet az üzemanyagok áremelkedése miatt keletkező többlet áfa-bevételből finanszírozná a jövedéki adó mérséklését. (A fix összegű - a gázolaj esetében literenként 85 forintos - jövedéki adóval szemben a 20 százalékos általános forgalmi adó arányosan egyre több bevételt hoz a büdzsének az üzemanyagárak emelkedésével párhuzamosan.)

A fuvarozási-logisztikai szolgáltatásokat nyújtó Waberer's Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója úgy véli: a magas benzinár a fuvarozókat versenyhátrányba hozza a környező országok vállalkozóihoz képest. Felhívta a figyelmet arra, hogy több uniós országban is jelentősen olcsóbban lehet üzemanyaghoz jutni, mint Magyarországon.

A VOSZ soros elnöke szerint a romló versenyképesség miatt elképzelhető, hogy egyes vállalkozások elbocsátásokra kényszerülnek, másoknak pedig abba kell hagyniuk a tevékenységüket.

Ez sokkal nagyobb kárt okoz, mint ha a költségvetési egyensúly megtartása mellett csökkentenénk a vállalkozások adóterheit - tett hozzá Wáberer György.

Nemet mondanak

Szerdán a Pénzügyminisztérium szóvivője azt mondta: az állam nem tervezi, hogy a jövedéki adó mérséklésével vagy más módon csökkenti a benzin és a gázolaj kiskereskedelmi árát.

Pichler Ferenc emlékeztetett: a kormány korábban többször is végrehajtott árcsökkentő lépést, 2005-ben viszont az uniós tagállamok pénzügyminisztereinek tanácsa elfogadott egy állásfoglalást, amely szerint a kormányoknak nem szabad az adótartalom változtatásával beavatkozni a folyamatokba.

Csütörtökön történelmi csúcsra emelkedtek a magyarországi üzemanyagárak: a gázolaj literenkénti átlagára 326, a 95-ös benziné pedig 308 forintra nőtt.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×