eur:
387.73
usd:
357.75
bux:
68180.99
2024. május 17. péntek Paszkál

Mikroszkopikus javulás a gazdaságban

A bruttó hazai termék (GDP) 2008 első negyedévében 1,6 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a naptári hatás kiszűrésével 0,9 százalék volt a növekedés - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az előzetes adatok alapján.

A KSH és az Ecostat gyorsbecslése szerint 2007 negyedik negyedévéhez viszonyítva, szezonálisan kiigazított adatok szerint 2008. január-márciusban 0,3 százalékkal nőtt a GDP. Tavaly az ország gazdasági teljesítménye 1,3 százalékkal bővült.

A gyorsbecslés korlátozott információs bázisra épül, megbízhatóságának hibahatára plusz-mínusz 0,2 százalékpont.

A Raiffeisen Bank elemzője az InfoRádióban elmondta: az adat némileg felülmúlja az 1,2 százalékos elemzői várakozásokat.

Ilyen szempontból kedvező az adat, persze ez csak mikroszkopikus javulás - fogalmazott Török Zoltán, hozzátéve: tavaly a magyar gazdaság teljesített a legkiábrándítóbban az Európai Unióban, és az 1,6 százalék is nagyon alacsony növekedési ráta, ami nem ad okot optimizmusra, ezt a mértéket nem érzik meg az állampolgárok.

A szakember szerint idén a növekedés némileg gyorsulhat, az év egészére 2 százalék körüli rátát vár, mert sok tényező, amely tavaly lefelé húzta a magyar gazdaságot - aszály- és fagykárok, a lakossági fogyasztás és az egészségügy visszaesése - nem ismétlődik meg.

A mezőgazdaság valószínűleg kellemes meglepetést okoz majd, igaz, a szektor súlya csak 4 százalék körüli a GDP-ben - jegyezte meg az elemző.

Török Zoltán hangsúlyozta: a 2 százalék regionális összehasonlításban és a korábbi évek magyar tempójához képest is nagyon lassú növekedési ütem.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×