eur:
399.06
usd:
364.72
bux:
74011.67
2024. október 10. csütörtök Gedeon

Több milliárd forintot fizet vissza Magyarország az Európai Uniónak?

Több milliárd forintot fizethet vissza Magyarország az Európai Uniónak azért, mert a pályázók nem tudják felhasználni a brüsszeli forrásokat. Miközben a munkahelyi képzések kiírásai a legnépszerűbbek, a kis-, közép- és nagyvállalkozások számára most meghirdetett négymilliárd forintos keretösszegből is várhatóan megmarad majd.

Kevesebb, mint egy hónapjuk maradt azoknak a hazai vállalkozásoknak, akik munkahelyi képzések lebonyolításához akarnak európai uniós forrásokat igényelni, a most meghirdetett pályázatokra ugyanis június 9-ig lehet jelentkezni - mondta az InfoRádióban a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség humánerőforrás-programjainak szakmai tanácsadója.

Mint mondta, a 4 milliárd forintos keretet a szűk határidő miatt valószínűleg nem tudják majd kimeríteni a pályázók, így az összeg egy részét vissza kell küldeni Brüsszelnek - közölte Kiss Csaba.

A határidő azért ilyen szűkös, mert a kiírók már eleve egy maradványösszegre, az Európai Szociális Alap fel nem használt forrásainak kiosztására hirdették meg a pályázatot, ebből összesen 15 milliárd forint maradt meg.

A képzési pályázat általában igen népszerű a vállalkozások körében, azt általában nyelvoktatásra, informatikai és szakmai képzésekre, valamint európai uniós ismeretek oktatására és vezetőképzésre használnak fel a cégek.

Nem ez lenne az első eset, hogy az ország nem tudja felhasználni a rendelkezésre álló európai uniós forrásokat. A Magyar Gazdaságfelesztési Zrt. vezérigazgatója április végén arról számolt be, hogy több ezer pályázó mulasztása miatt nem kizárt, hogy 20 milliárd forint feletti összeget kell majd visszafizetni az uniós kasszába, ugyanis ennyien nem nyújtották be március végéig a 2004. és 2006. között megítélt uniós gazdaságfejlesztési támogatásokkal létrejövő beruházások beszámolóit vagy a költségeket igazoló számlákat.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Az elmúlt 23 év második legnagyobb költségvetési többlete jött össze idén szeptemberben, a Pénzügyminisztérium előzetes gyorstájékoztatója szerint ugyanis több mint 234 milliárd forintos pluszt mutatott a kilencedik hónapban az államháztartás egyenlege. Az InfoRádó Csiki Gergelyt, a Portfolio elemzőjét kérdezte a számok hátteréről.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk ma, a kínai piacon folytatódott a stimulus-rali utáni korrekció, míg mas ázsiai piacok emelkedtek. Ami az európai tőzsdéket illeti, itt szintén vegyes mozgások látszottak a nap első felében, majd délutánra elkezdett javulni a hangulat. Megérkezett ma a Fed jegyzőkönyve, amiből kiderült, hogy a szeptemberi 50 bázispontos kamatvágás során nem volt teljes az egyetértés a döntéshozók között azzal kapcsolatban, hogy mennyire legyen agresszív a csökkentés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×