eur:
399.06
usd:
364.72
bux:
74011.67
2024. október 10. csütörtök Gedeon

Elutasította az OMV keresetét a Mol ellen első fokon a bíróság

Elutasította első fokon az OMV keresetét a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. ellen első fokon a Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiuma keddi tárgyalásán.

Az osztrák olajipari cég 2007. december 3-án indított pert a Mol ellen azért, mert szerinte a magyar cég alapszabálya három ponton is ellentétes a magyar joggal: a Magyar Állam által tulajdonolt B részvény ("aranyrészvény") fenntartása, ami vétójogot biztosít a Magyar Államnak a Mol alapszabályában szereplő 10 százalékos szavazati korlát eltörlése vonatkozásában; a 10 százalékos szavazati korlát diszkriminatív jellege, tekintettel arra, hogy az nem alkalmazandó a Magyar Államra; illetve azon alapszabályi korlátozás, amely szerint egyszerre csak korlátozott számú igazgatósági tag hívható vissza.

A szóban kihirdetett bírói döntés lényege, hogy az első két pont esetében a perbeli, 2007. évi közgyűlésen nem született olyan módosítás, amit a felperes által hivatkozott jogszabályok alapján vizsgálni lehetne.

Az igazgatósági tagok esetében már nem ez a helyzet, ám ebben az esetben a felperes nem a megfelelő, a Polgári Törvénykönyvre hivatkozott, hanem például a gazdasági társaságokról szóló jogszabályra.

A bíróság arra is kötelezte a felperest, hogy bruttó 50 ezer forint perköltséget fizessen meg az alperesnek.

Az első fokú ítélet írásban történő kézhez vételét követően 15 nap áll a felek rendelkezésére, hogy fellebbezzenek.

A perben az első tárgyalás február végén volt.

Akkor a Mol, mint alperes képviselői, fenntartva korábbi álláspontjukat, a per megszüntetését kérték, mivel szerintük a két fél közötti vita nem tartozik a bíróságra, illetve nincs is jogvita.

E tárgyaláson a felperes OMV képviselői elmondták, hogy fenntartják keresetüket, s érdemi ítéletet várnak.

A keddi tárgyaláson lényegében ezt ismételték meg a felek.

A Mol az MTI érdeklődésére közölte: a cég egyetért a döntéssel. Az OMV későbbre ígért reagálást a bírói döntéssel kapcsolatban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Hogy jött össze ekkora költségvetési többlet? Az elemző elmagyarázza

Az elmúlt 23 év második legnagyobb költségvetési többlete jött össze idén szeptemberben, a Pénzügyminisztérium előzetes gyorstájékoztatója szerint ugyanis több mint 234 milliárd forintos pluszt mutatott a kilencedik hónapban az államháztartás egyenlege. Az InfoRádó Csiki Gergelyt, a Portfolio elemzőjét kérdezte a számok hátteréről.

Orbán Viktor a strasbourgi plenáris vita végén: "ócska propaganda terepévé vált az Európai Parlament"

Szerdán - az árvíz miatt három hét késéssel - több órán keresztül vitáztak az Európai Parlament plenáris ülésén a magyar EU-elnökségi programról, illetve Orbán Viktor európai szerepéről, kormányzásáról. A heves szóváltásokkal tarkított vitát Orbán Viktor szavai zárták.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.10. csütörtök, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Itt az új történelmi csúcs Amerikában

Az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk ma, a kínai piacon folytatódott a stimulus-rali utáni korrekció, míg mas ázsiai piacok emelkedtek. Ami az európai tőzsdéket illeti, itt szintén vegyes mozgások látszottak a nap első felében, majd délutánra elkezdett javulni a hangulat. Megérkezett ma a Fed jegyzőkönyve, amiből kiderült, hogy a szeptemberi 50 bázispontos kamatvágás során nem volt teljes az egyetértés a döntéshozók között azzal kapcsolatban, hogy mennyire legyen agresszív a csökkentés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×