A szakember közölte: egy év alatt a búza ára 70-80 százalékkal emelkedett, a liszt és az étolaj körülbelül 50 százalékkal kerül többe, és ugyancsak jelentősen drágultak a pékáruk és a tejtermékek.
A húsok esetében még szinte semmilyen áremelkedés nem következett be, a tenyésztés ciklikussága miatt a sertéshús drágulása néhány hónap múlva várható - tette hozzá.
A Kopint-Tárki vezető kutatója szólt arról is, hogy az élelmiszerárak az őszi hónapokban emelkedtek nagyon jelentősen, a növekedés üteme ugyanakkor jelentősen lelassult az év elején. Erre az évre 9-10 százalékos drágulást vár, a dinamikát visszafogja a gyümölcsök olcsóbbá válása.
Szabó Márton megjegyezte, hogy ez az ütem még mindig rendkívül gyors az általános inflációhoz képest. A magyar lakosság egyébként jövedelme 20-22 százalékát költi élelmiszerre.
A folyamat mezőgazdaságra gyakorolt hatásokról a kutató azt mondta: az áremelkedés kedvező hatással lehet a magyar növénytermesztő gazdák versenyképességére, az állattartók viszont nem mindig tudják majd kihasználni a versenyképesség javítására kínálkozó lehetőségeket.
Hanganyag: Mong Attila