eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Új elnöke és vezérigazgatója lesz az MVM-nek

Új elnöke és vezérigazgatója lesz a Magyar Villamos Műveknek - miután az eddigi elnök, Vásárhelyi István lemondott a közgyűlés napjával, Kocsis István vezérigazgatót pedig a miniszterelnök kérésére felmentik posztjától. Az MVM közgyűlése pénteken lesz. A cég a kormány szándékai szerint kettéválik.

A Magyar Villamos Művek vezérigazgatójává Mártha Imre jelenlegi vezérigazgató-helyettest, elnöknek pedig Lengyel Gyula igazgatósági tagot javasolja a Nemzeti Vagyonkezelő az áram-nagykereskedő cég pénteki közgyűlésén - derült ki a vagyonkezelő közleményéből.

A vagyongazdálkodási tanács mandátumot adott ki a közgyűlésre a vezérigazgató felmentéséről és az új tisztségviselők megszavazásáról.

Az igazgatósági tagság alól felmentik még Voszka Évát és Karl Imrét is. Új tagként a Magyar Energiahivatal jelöltje Gordos Péter, aki a gazdasági tárcánál korábban ezt a területet felügyelte osztályvezetőként. Szintén új jelölt az igazgatóságba Kamarás Zoltán, aki dolgozott az ÁPV Rt-nél, és 1998 óta az MVM-nél vezető beosztásban van. Régi-új jelölt Pál László volt ipari miniszter, volt MVM-vezérigazgató, szocialista képviselő, és szintén jelölt Nagy József, aki a Dornhoff Kft. és a HNN Kft. tagja.

A kormányülésen szó volt az MVM további sorsáról. Veres János pénzügyminiszter megerősítette az MVM elnökének és vezérigazgatójának, azaz Lengyel Gyulának és Mártha Imrének a jelölését.

A társaság sorsáról a pénzügyminiszter azt mondta: kettéválik a cég. A kormány tájékoztatást kapott a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől az MVM trösztellenes szabályoknak megfelelő átstrukturálásáról, amely azt tartalmazza, hogy a Mavir és a hálózat leválik az MVM-ről, miközben a termelés és a kereskedelem továbbra is az MVM keretében marad, így két önálló társaság jön majd létre - mondta Veres János.

Ez azt jelenti, hogy az áramelosztás a hálózattal együtt lesz egy külön cégben, az MVM-nél marad az áramtermelés és a kereskedelem.

A pénzügyminiszter elmondta, hogy a kettéválás részletes kidolgozása ezután történik meg, de mindkét cég bekerült az Új Tulajdonosi Programba, annak a második szakaszába, amelyről Veres János egyelőre nem tudta pontosan megmondani, hogy mikorra várható, csak annyit közölt, hogy nem idén.

A cég átalakítása a kormány szándékai szerint azért szükséges, hogy felszámolják a villamosenergia-piacon tapasztalható monopolisztikus helyzetet.

Az MVM közgyűlése, ahol a személyi kérdésekről döntenek, pénteken lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×