eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

A földgáz is jelentős mértékben drágulhat az elkövetkező hetekben

A határidős piacokon újabb rekordot döntött a nyersolaj ára, amikor átlépte a 120 dolláros határt. A befektetők további áremelkedésre számítva kötöttek üzleteket és arra számítanak, hogy az olajárhoz kötött földgáz is jelentős mértékben megdrágul az elkövetkező hetekben.

Úgy tunik, a befektetőket nem kellett sokáig hitegetni. A Goldman Sachs befektetési bank előrejelzése szerint két éven belül 150, sőt, akár 200 dollárra is felmehet az olajár.

Elemzők szerint a kedden, rekordáron kötött üzleteket ez a prognózis, valamint a visszeső mexikói és orosz kitermelés miatti aggodalom motiválta.

Az egy évvel ezelotti szinthez képest közel duplájára emelkedtek az olajárak. Hihetetlen, de tavaly még "csak" 62 dollár volt egy hordónyi olaj ára.

A Goldman szerint jelenleg radikális drágulási hullám van, ami oda vezethet, hogy egy idő után jelentősen visszaesik a kereslet.

Vannak azonban olyan elemzők is - például a Citigroupnál - akik szerint a kínálat "olajozott mivolta" miatt az árak éppenséggel radikálisan eshetnek is.

Bármi is legyen a valóság, a befektetők egy része az elemzők véleménye által vezérelve köt üzleteket, esetleg magasabb áron, mint ahogy azt a valóság diktálná.

Jóval kézzelfoghatóbb aggodalom a piac számára az, hogy két jelentos exportőr államban, Oroszországban és Mexikóban is csökkken a termelés. Közben az iraki, illetve nigériai bizonytalanság tovább emeli az olaj árát.

Az afrikai országban fegyveresek támadtak meg olajkutakat és egy exportterminálhoz vezető olajvezetékeket. Az olajban gazdag Észak-Irakban pedig a török hadsereg által szorongatott PKK-gerillák azt mondták: az amerikai-török hírszerzési együttmuködést megbosszulva amerikai érdekeltségeket támadhatnak meg.

Az ármozgás egy másik tényezője ugyanakkor a valutapiacok állapota: az olajjal spekuláló befektetok egy része a dollár gyengesége miatt keres új lehetoségeket a pénzének és befolyásolhatja ezzel az olajárakat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×