eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

MVM - napirenden a vezérigazgató visszahívása

Szerdán tárgyal az MVM vezérigazgatójának visszahívásáról a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács - értesült az InfoRádió. Kocsis István menesztését március 11-én a miniszterelnök jelentette be.

A miniszterelnök ugyan március közepén bejelentette, hogy a villamosművek májusi rendes közgyűlésén visszahívják posztjáról Kocsis István vezérigazgatót, egyelőre azonban a tulajdonosi jogokat gyakorló vagyontanács nem tárgyalt erről, és nem is hozott döntést ez ügyben.

Száraz Gábor, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. szóvivője érdeklődésünkre azt mondta: a tanács szerdán tűzi napirendre a kérdést. A döntést azonban a május 9-i, pénteki MVM közgyűlés előtt nem fogják nyilvánosságra hozni, hiszen ezt nem is tehetik meg a szóvivő szerint. A tervek szerint a közgyűlés döntéseiről az MVM ad majd tájékoztatást.

A vezérigazgató visszahívását a főtulajdonos javaslatára vették fel a közgyűlés napirendi pontjai közé. Ez azonban még nem jelent semmit, a vagyontanácsnak, illetve a vagyonkezelő képviselőjének a közgyűlésen javaslatot kell tenni a vezérigazgató visszahívására, és meg is kell szavaznia azt.

Iparági körökben emlékeznek olyan esetre, amikor - egy kormányváltást követően egyébként - napirenden volt a vezérigazgató menesztése és utódának kinevezése, de akkor még az ÁPV Zrt. igazgatósága nem tudta időben kiadni az erre vonatkozó mandátumot, így egy hónappal később rendkívüli közgyűlést kellett összehívni a vezércsere okán.

Most azonban aligha fog kicsúszni a határidőből a vagyontanács. Tekintve, hogy a kormányfő mellett Veres János pénzügyminiszter is tényként kezelte március közepén Kocsis István menesztését, aligha kérdéses, hogy a vagyonkezelő milyen javaslatot tesz majd a közgyűlésen, és nyilván támogatja majd saját előterjesztését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×