eur:
387.69
usd:
357.02
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

Két-három évenként érdemes felülvizsgálni a hiteleinket

Két-három évenként érdemes felülvizsgálni meglévő hiteleinket, mert addigra már felthetően találunk egy számunkra kedvezőbb konstrukciót - állítja az Otthon Centrum Hitelcenter vezetője. Bánfalvi László szerint ilyenkor a piacon lévő összes ajánlatot át kell nézni.

Ahhoz, hogy kiválthassuk hitelünket, vagy hiteleinket egy másikkal, ami kedvezőbb feltételeket biztosít, először is érdemes tudni, hogy mekkora a még fennálló tartozás.

Az Otthon Centrum Hitel Center vezetője szerint sokan nem tudják, hogy előbb törlesztjük a kamatokat, és csak aztán a tőkerészét a hitelnek, ezért az első egy-két évben gyakorlatilag alig fizetünk ki valamennyit a tényleges tartozásunkból, ehelyett a bank hitellel kapcsolatos költségeit, ránk kiszabott kamatait fizetjük. Ha már ismert a tartozás összege, akkor lehet körülnézni a piacon, hogy van-e kedvezőbb ajánlat.

Bánfalvi László hozzátette: a hitelkiváltásnak van egy egyszeri, viszonylag magas díja, amitől sokan visszariadnak, de ez az összeg hangsúlyozottan egyszeri költséget jelent.

A szakember kiemelte: hitelkiváltáskor a meglévő törlesztőrészlet és az új, kedvezőbb törlesztőrészlet különbségét kell szembeállítani a hitelkiváltás egyszeri díjaival, és ennek alapján kiszámítható az az időtartam, ami alatt a refinanszírozás megtérül.

Bánfalvi László szerint az egyik trend, hogy a több, különböző típusú hitelt egy nagy hitellé gyúrják, a másik pedig az, hogy aki régebben vett fel forint alapú hitelt, az egy mai akciós, devizaalapú hitellel akár 10 százalékkal is jobban járhat.

Hangsúlyozta: ha váltani akarunk, akkor érdemes az összes banki ajánlatot összevetni, átszámolni - igaz, ez az ügyfélre komoly terhet ró, ugyanakkor igénybe vehető szakember.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×