eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Többet fizetünk a gázért

Április 1-jétől emelkedik a gáz ára. A lakosságnak átlagosan 5,8 százalékkal, míg a nem lakossági fogyasztóknak átlagosan 5,2 százalékkal kell többet fizetniük.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) még február 28-án jelentette be az áremelést némi tétovázás után. Akkor ugyanis többen arról beszéltek, hogy a közelgő népszavazás miatt egyelőre nem jelentenek be áremelést, holott a piaci folyamatok, a nemzetközi földgázárak indokolnák azt.

A gazdasági tárca az utolsó pillantban mégis bejelentette, hogy lesz emelés, igaz, a mérték jóval alacsonyabb, mint amit iparági szakértők várták. A Magyar Energia Hivatal ugyanis eredetileg 13,5 százalékos emelést javasolt a nem szabadpiaci fogyasztókat ellátó, úgynevezett közüzemi árban, és ezt elvileg a gazdasági tárca sem kifogásolta.

Havi 800 forint plusz

A bejelentett áremelés ehhez képest mindössze 5 százalék feletti: a nem lakossági fogyasztóknak 5,2, a lakosságnak 5,8 százalék. Ez a szaktárca számításai szerint egy szociális alapon támogatásra nem jogosult átlagos fogyasztónak - évi 1.650 köbméteres fogyasztással számolva - havonta mintegy 800 forint többletkiadást jelent.

Mivel a piac részben már nyitott, a lakosság a szabadpiacon is vásárolhat földgázt, de egyelőre csak egyetlen kereskedőnél, az Emfesznél. A gázkereskedő saját bejeléentése szerint a közüzemi kereskedőnél nyolc százalékkal alacsonyabb áron kínálja a földgázt.

Csúszik a teljes piacliberalizáció

A hatósági áremelést megelőzően döntés született arról is, hogy az idén júliusra tervezett teljes gázpiaci liberalizációt halasztják jövő év elejére, azaz hosszabb idő áll rendelkezésre a közüzemi nagykereskedővel szemben meglévő tartozás kiegyenlítésére.

Egyes számítások szerint a földgáznagykereskedo E.ON Földgáz Trade Zrt.-nek még több mint 30 milliárd forinttal "tartozik" a fogyasztó. Ezt az összeget, amely a mostani limitált emeléssel még tovább nőhet, később beépítik a földgáz árába.

Piaci szakértők szerint az egyre nemzetközi olajárak miatt az energiahordozók jegyzésára tovább emelkedhet, így az áram és a gáz ára is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

Már itthon is megvásárolható egy új eszköz, ami nagyon hasznos a cukorbetegeknek

A szenzor a könnyen megoldható beültetést követően folyamatosan adatokat szolgáltat arról, hogy pontosan mennyi glükóz van a szervezetben. Kis János Tibor diabetológus szakorvos az InfoRádióban elmondta: az ujjbegyes méréssel szemben az okostelefonnal összekapcsolható szenzor 1–5 percenként mér, és naponta 288–1440 eredményt mutat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×