eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Korrupciós veszélyre figyelmeztet az ÁSZ

Az Állami számvevőszék jelentése szerint a költségvetés úgy költött el 1500 milliárd forintot gazdaságfejlesztésre, hogy nem határozták meg: pontosan mi is számít gazdaságfejlesztésnek. A jelentés az intézményi átalakulások hibáira és korrupcióveszélyre is felhívja a figyelmet.

Az Állami Számvevőszék legutóbbi jelentése szerint a Gyurcsány-kormány az elmúlt években a költségvetésekben úgy költött el 1500 milliárd forintot gazdaságfejlesztési kiadásokra, hogy elmaradt a közép- és hosszú távú társadalmi-gazdasági fejlesztések meghatározása.

A számvevőszék szerint ennél nagyobb gond, hogy a kormány nem hatékonyan használta fel a az ország gazdasági élénkítését szolgáló 1500 milliárd forintot.

A jelentés kitér arra is, hogy a makrogazdaságban kialakult helyzet is nehezítette az uniós források hatékony felhasználását. Ugyanis a fejlesztési elvárások és a konvergenciaprogram drasztikus hiánycsökkentési elvárásainak összehangolása sok esetben nehézségekbe ütközött.

A számvevők megállapították, hogy a reformok következtében végbement intézményi átalakítások nyomán olyan jogi és szabályozási bizonytalanságok alakultak ki, amelyek szintén károsak voltak az átfogó gazdaságfejlesztési stratégiák előkészítése, kialakítása és felügyelete során.

Több esetben egymással párhuzamos tevékenységet végző intézmények alakultak ki, így a támogatási források tervezésében és a támogatásközvetítő folyamatokban is gazdaságossági problémák merültek fel. Az ÁSZ jelentésben kitérnek arra is, hogy a támogatást kérők körében a közgondolkodás része a korrupciós veszély.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×