eur:
393.78
usd:
365.21
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Zuhan a forint és a BUX-index is

A szabad demokraták elnöke bejelentette: visszahívják pártjuk minisztereit a kormányból, ha a frakció kérésére hétfő este az ügyvivői testület ezt megszavazza. A bejelentést követően a forint tovább zuhant az euróval szemben, és bő kéthetes mélypontjára jutott, míg a BUX-index mintegy 300 pontot esett a hír nyomán, de a leginkább drámai helyzet az állampapírpiacon alakult ki - olvasható a portfolio.hu-n.

A kisebbségi kormányzás lehetőségének hírét gazdasági szempontból összegezte a portfolio.hu. Eszerint a szocialisták minden csoportja, a miniszterelnök köre is az érdemi reformpolitikát letudottnak tekinti.

A népszavazási eredményből a vezető kormánypárt politikusai azt a következtetést vonták le, hogy ezt az irányt az emberek elutasították, így sem a koalíció, sem egy esetleges kisebbségi szocialista kormány a hátralévő időben érdemi munkát nem nagyon fog végezni. A népszerűség növelését inkább a kiigazítási sokk enyhülésében, az uniós forrásokban, és az ellenfelekkel szembeni konfrontatívabb kommunikációban látják a szocialisták.

Mint írják, további kétévnyi reformok nélküli kormányzást és politikai bizonytalanságot a jelenlegi hitelesség mellett a külföldi befektetők és a hitelminősítő intézetek bizonyára nem fognak tétlenül nézni. Erre utalnak már a mostani jelek is: a BUX-index a hír hallatára helyből 300 pontot esett, így napon belüli zuhanás már mintegy 800 pontos.

A hír forint a reggeli nagyjából 1 százalékos gyengülését tovább fokozta: az euróval szembeni jegyzések bő kéthetes mélypontra, 261 közelébe mozdultak.

Az állampapírpiacon még drámaibb a helyzet: a likviditás teljes hiánya mellett még a március eleinél is irreálisabb, magasabb hozamszintek alakultak ki. Jelenleg a 3 éves kötvényhozam 10% körül mozog, míg a 10 éves papír hozama 8.8% körüli hozamot ígér. A vételi és eladási oldal közötti különbség jelentős, bő 50 bázispontos.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×