INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

A Monetáris Tanács emelte az alapkamatot

InfoRádió / MTI
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa 50 bázisponttal, 8 százalékra emelte a jegybanki alapkamatot hétfői ülésén.

A monetáris tanács ülésén az 50 bázispontos kamatemelés mellett, 25 bázispontos és kamattartási javaslat is elhangzott, a meggyőző többség az 50 bázispontos kamatemelésre szavazott - jelentette ki Simor András, az Magyar Nemzeti Bank elnöke a hétfői tájékoztatón.

Bár a testület követi a belpolitikai eseményeket, döntéseiben hosszú távra összpontosít - mondta a jegybank elnöke, arra válaszolva, hogy az elmúlt napok belpolitikai eseményei mennyire befolyásolták a monetáris tanács döntését. Ugyanakkor megjegyezte: "a politikai bizonytalanság mindig pénzpiaci turbulenciát, kockázatot jelent". Simor András komolytalannak nevezte, azt a kérdést, amely arról szólt, hogy esetleg a miniszterelnöki poszt várományosa lenne.

A jegybank nem változtatta meg inflációs előrejelzését februárhoz képest, és a tanács továbbra is a 3 százalékos inflációs célt tartja kívánatosnak 2009-re, ez jut kifejezésre abban, hogy februárban nem emelt kamatot, most pedig 50 bázispontos emelésről döntött - fejtette ki az MNB elnöke.


A címlapról ajánljuk