eur:
389.51
usd:
364.84
bux:
68042.79
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az euró veheti át a dollár szerepét

A hitelpiaci válság egyértelmű és jelen idejű kockázatot jelent a világgazdaságra, legfontosabb következménye pedig az lehet, hogy az euró felváltja a dollárt az első számú globális tartalékvaluta szerepében, áll a Financial Times elemzésében.

A londoni gazdasági napilap idézi két amerikai közgazdaságtan-professzor legutóbbi elemzését. A kutatók szerint az euró 10-15 éven belül átveheti a dollár tartalékvaluta-szerepét.

A szakértők két fő okot hoznak fel a dollár nemzetközi szerepének hanyatlására. Az egyik az állandósult amerikai folyómérleg-hiány, amelyet a dollár árfolyamának hosszú távú gyengülése kísér, a másik pedig az, hogy az euróval valós alternatíva jelent meg.

A közös európai fizetőeszköz megjelenése előtt sem a japán jennek, sem a német márkának nem volt reális esélye arra, hogy a dollár helyébe lépjen, az euróövezeti gazdaság azonban most már csaknem akkora, mint az amerikai, és a folyamatos bővítéssel meg is haladhatja annak méretét, áll a Financial Times ismertetésében.

Annak megjóslása, hogy a dollár milyen sebességgel veszíti el vezető tartalékvaluta-pozícióját, a jóslathoz használt feltételezésektől függ. Az amerikai professzorok munkája azonban azt mutatja, hogy a fejlemény "sokkolóan hamar bekövetkezhet, ...az (ehhez vezető) folyamatok némelyike e percben is gyorsul", áll az elemzésben.

A vezető politikusok még nem értik


A Financial Times szerint egy ilyen eltolódás geopolitikai következményei "mérhetetlenek: ha a dollár nem lesz a világ vezető nemzetközi valutája, az nem csupán azt jelenti, hogy az Egyesült Államok veszít politikai hatalmából, az maga lesz a hatalomvesztés".

Az elemzés szerint az amerikai politikai vezetés gyaníthatóan nincs tudatában annak, hogy mi vár rá. Ugyanez elmondható az európai politikusokról is, akik eddig semmilyen jelét nem adták annak, hogy készen állnának a világ vezető valutájának birtoklásával járó felelősség kezelésére, áll a londoni gazdasági napilap hétfői elemzésében.

A dollár globális szerepének potenciális hanyatlására független londoni elemzők is felhívták már a figyelmet. A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő tavaly év végi elemzése szerint a dollár továbbra is őrzi globális kulcsvaluta-státusát, az amerikai gazdaság puszta mérete miatt, de az amerikai makrohelyzet romlása és a befektetői hangulat megingása esetén a dollár még nagyobb nyomás alá kerülhet.

Az S&P szerint a legrosszabb forgatókönyv - a dollár jelenlegi globális szerepének visszaszorulása - esetén kérdésessé válhat az amerikai szuverén adóskockázat jelenlegi besorolása is, amely egyelőre a létező legjobb, "AAA" szintű.

Az InfoRádió által megkérdezett szakértő azonban úgy véli: az euró akkor veheti át a dollár szerepét, ha az Egyesült Államok recesszióba sodródik. Egyelőre azonban az amerikai gazdaság jóval egységesebb, mint a nemzetállami dominanciával küzdő Európai Unió - hangsúlyozta Skáre Balázs, a Solar Capital elemzője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 15:53
×
×
×
×