eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Olcsóbb lehet a gázolaj

Bár jogos a várakozás, hogy az olajpiacon tapasztalható jelentős áresés után csökkenjenek az üzemanyagárak, Erdősi Csaba, a holtankoljak.hu ügyvezetője szerint legfeljebb a gázolaj ára csökkenhet néhány forinttal.

Az eheti árfolyamesésről a Cashline elemzője az InfoRádióban azt mondta: az olaj- és más nyersanyagpiacokon ötéves emelkedő trend látszik megtörni, az arany és az ezüst árfolyama is 10-20 százalékkal esett. Az olaj ára rövid időn belül 110 dollárról 100 dollár körüli szintre csökkent.

Sarkadi Szabó Kornél szerint ebben közrejátszott, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed a vártnál kisebb mértékben csökkentette az alapkamatot, és a közleményben felhívta a figyelmet az inflációs veszélyre, amelyet részben éppen a nyersanyagok árfolyam-emelkedése okozott.

A szakember szerint az olaj jegyzésára néhány hónapon belül 80-90 dollár körül stabilizálódik.

Alig érezhető

A holtankoljak.hu ügyvezetője felhívta a figyelmet arra, hogy az olaj áresése ellenére dollárban számolva a benzin jegyzésára valamelyest emelkedett a héten.

Ha figyelembe vesszük, hogy a dollár némiképpen erősödött a forinthoz képest, akkor azt a következtetést vonhatjuk le, hogy valószínűleg nem változik Magyarországon a benzin ára - jelentette ki Erdősi Csaba.

A gázolaj jegyzésára némiképpen csökkent, így jogos lehet az a várakozás, hogy a hazai gázolajárak a jövő héten pár forinttal csökkenjenek - tette hozzá.

A szakember megjegyezte, hogy a jövő héten nagyon érdekes lehet az amerikai GDP-adat, a vártnál gyengébb szám ugyanis az olaj áresését idézheti elő; emellett a tartalékok nagyságáról szóló jelentés is fontos lesz.

Erdősi Csaba szólt arról is, hogy mivel a hétfő ünnepnap, valószínűleg kedden döntenek az esetleges üzemanyagár-változásról, amely csütörtökön léphet életbe.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×