INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Kóka is visszatérne az eredeti verzióhoz

Infostart / InfoRádió
Az SZDSZ és a gazdasági tárca korábbi terveit kell újra elővenni az árampiaci átalakításhoz - hangsúlyozta a liberális párt elnöke egy sajtótájékoztatón. Kóka János és Kákosy Csaba gazdasági miniszter szerint nemcsak a rendszerirányítótól megfosztott Magyar Villamos Művek, hanem maga a Mavir is tőzsdeképes lesz a szerkezeti átalakítás után.

A gazdasági tárca államtitkárai és Erős János, a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) vezérigazgatója is jelen volt az SZDSZ liberális gazdasági tanácsának ülésén, ahol az árampiacról, a Magyar Villamos Művek (MVM) helyzetéről és a gázpiac átalakításról tárgyaltak- jelentette be a párt elnöke.

Az MFB vezetőjének jelenléte az utóbbi napok sajtóinformációinak fényében egyáltalán nem különös, és csak erősítheti azokat a feltevéseket, hogy az MVM feldarabolása összeköthető a Déli Áramlat gázvezeték megépítésével. Eszerint az MVM lenne a projekt szakmai partnere, ez erősíthetné a rendszerirányítótól és a vezetékrendszertől megfosztott, és így jelentősen meggyengülő céget.

Kóka János szerint az árampiacon most várható szabályozási átalakítások ugyanolyan irányúak, mint az általa korábban vezetett tárca eredeti elképzelései, ezért csak támogatni tudja a kormányfőt ezen terveiben.

"A torz piaci szerkezet oka, hogy a felszabadított piaci környezetben megmaradt a monopóliumot megtestesítő MVM, amely rajta ül a források háromnegyedén, és lehetetlenné teszi a versenyt. Kezdeményezzük a felülvizsgálatot, a GKM eredeti javaslatainak megfelelően" - fejtette ki az SZDSZ elnöke.

Vissza az alapokhoz

Korábban a Kóka János vezette minisztérium olyan nyitást készített elő, amely lebontotta volna a monopóliumot, de a parlament - a szocialista és a fideszes frakció közösen - jelentősen felpuhította a javaslatot.

Kóka János hangsúlyozta: a kialakult helyzetért nem tehető felelőssé az MVM, mivel csak élt a jogi környezet adta lehetőségeivel - ezzel közvetve az MVM vezetője felmentésének kezdeményezésére utalt.

A jelenlegi gazdasági miniszter, Kákosy Csaba megerősítette elődje kijelentéseit, miszerint a kormányfő által kijelölt feladat, az árampiaci szabályozás módosítása kedvükre való feladat.

A tárcavezető hangsúlyozta: a törvénymódosításokkal áprilisig elkészülnek, és júniusig elfogadhatja azokat a parlament.

Hanganyag: Panulin Ildikó


A címlapról ajánljuk