INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Csaba László: Nem kell tartani egy újabb világgazdasági válságtól

Infostart / InfoRádió
A hitelpiaci válság nem fenyeget azzal, hogy megismétlődik az 1930-as évek világgazdasági válsága, többek között azért, mert ma sokkal válságállóbb a globális pénzügyi rendszer, és óvatosabbak a pénzügyi szereplők - mondta el az InfoRádiónak Csaba László egyetemi tanár.

Sokkal válságállóbb lett a pénzügyi rendszer, mint az 1930-as években volt, így a hitelpiaci válság nem fenyeget azzal, hogy megismétlődik a világgazdasági válság - emelte ki Csaba László közgazdász.

Az egyetemi tanár az okok között kifejtette, hogy a központi bankok és a pénzügyminisztériumok között rendszeres a kapcsolat, vagyis nem fordulhat elő, hogy valaki összehangolatlan módon beavatkozik a folyamatokba.

Fontos tényező az is, hogy az 1930-as években nem voltak ennyire kiterjedtek a származékos ügyletek, nem fedezték a tevékenységüket a bankok és a befektetési alapok. Továbbá sokkal nagyobb áttekintéssel bírnak a szereplők, így kiegyenlítettebb a világ, mint annak idején, és egy szereplő kockázata nem válik rendszerkockázattá - hangsúlyozta Csaba László.

Az egyetemi tanár kiemelte azt is, hogy a megtakarítások nem aranyban, valamint aranyhoz kötött fontban és dollárban vannak, hanem leértékelődő dollárban, illetve felértékelődő fontban és euróban, így a valuták árfolyammozgása révén megy végbe a különböző befektetési fajták átértékelése.

Csaba László szerint ezek a feltételek együttesen biztosítják, hogy a rendszerben meglévő feszültségek nem fognak olyan pusztító módon felszínre jutni, mint az a '30-as években történt.

A globális, világméretű pénzügyi rendszer egészének a kockázattűrő képesség nagy - vélekedett a közgazdász.

Hanganyag: Kaputa Júlia

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk