eur:
393.73
usd:
368.36
bux:
66059.17
2024. április 24. szerda György

"Zavaros kormányzati elképzelések az MVM átalakításáról"

A Magyar Villamos Művek piaci pozícióját rontani fogja a feldarabolás - véli az MTA Energetikai Bizottságának elnöke. Aszódi Attila szerint az MVM nem tehet arról, hogy emelkedett a villamos energia ára, a változások főként a megváltozott jogi és piaci környezetből fakadnak. Közben a Regionális Energiakutató Központ vezetője arról beszélt: zavarosak az MVM-mel kapcsolatos, jelenleg ismert korányzati elképzelések.

Nem érti a Magyar Tudományos Akadémia energetikai bizottságának elnöke, mi a kormány szándéka a Magyar Villamos Művek feldarabolásával.

Aszódi Attila az InfoRádiónak elmondta: a cég elé nemrégiben azt a célt tűzte ki a kormányt, hogy erősödjön meg, és legyen képes felvenni a versenyt a régió piaci szereplőivel. A feldarabolás gyengítené az MVM-et, amely ezután biztosan nem tudná teljesíteni azt a korábban számára meghatározott feladatot, hogy nagy, nemzeti villamos energia társasággá váljon.

A szakértő úgy véli: a cég feldarabolásának terve ellentmond a vagyontörvényben megfogalmazottaknak. Aszódi Attila közölte: az államnak mint tulajdonosnak az lenne az érdeke, hogy a lehető legértékesebb céggel lépjen ki a piacra, hiszen ebben az esetben lesz a legnagyobb a bevétele.

Rontaná a pozíciót

A Magyar Villamos Művek ugyanis privatizációra részben alkalmas cégként szerepel a vagyontörvényben, kedvezőtlen helyzetbe kerül azonban, ha a feldarabolás után, meggyengülve próbálja értékesíteni az állam - magyarázta az MTA energetikai bizottságának elnöke.

Aszódi Attila szerint komoly gond van a villamos energia törvénnyel és a 2008 eleje óta működő liberális piaci modellel is. Január elsejétől ugyanis az ipari fogyasztók számára komolyan - 30-50 százalékkal - emelkedett az áram ára, aminek oka, hogy az új modellt éppen akkor vezették be, amikor a térségben is kapacitáshiány van, ezért drágult az energia.

A szakértő szerint nem az MVM tehet arról, hogy emelkedett az áramár, így nem a céghez kellene hozzányúlni, hanem a villamos energia törvényt módosítani.

Zavaros szándék


A Magyar Villamos Művekkel kapcsolatos, jelenleg ismert kormányzati elképzelések meglehetősen zavarosak - mondta az InfoRádiónak a Regionális Energiakutató Központ vezetője.

Sok elképzelés van arról is, mi legyen a Magyar Villamos Rendszer Irányító (Mavir), a nagyfeszültségű hálózat irányítójának, a jól működő árampiaci verseny egyik kulcsszereplőjének sorsa: kikerüljön-e az MVM holdingból, és, ha igen, maradjon-e állami kézben, vagy privatizálják - tette hozzá Kaderják Péter.

A szakértő szerint addig, amíg be nem jelentették az átalakítási terveket, az árampiaci változások arra utaltak, hogy a kormány a megerősített, monopolpozícióiban kiteljesített villamos művek privatizációját készíti elő.

Ha a Magyar Villamos Művek jelenlegi helyzetét kormányzati intézkedések megbolygatják, csökkenhet a vállalat értéke, így egészen biztos, hogy a privatizációs tervek, lehetőségek módosulnak - közölte a Regionális Energiakutató Központ vezetője.

Ideje lenne egyértelműen megfogalmazni, hogy a verseny vagy a privatizáció-e az elsődleges cél - jelentette ki Kaderják Péter.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×