eur:
394.61
usd:
365.18
bux:
65477.72
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

"Középtávon várható az áramár csökkenése"

Paks marad az MVM-é, a Mavir és a hálózat nem, törvényileg segített piaci erőfölény szabályozás, középtávon várható áramár csökkenés - ezekről beszélt a Magyar Villamos Műveket érintő változtatási szándékok kapcsán a miniszterelnök a pénzügyi és gazdasági miniszter társaságban a Gazdasági Versenyhivatal, a jegybank és az energiahivatal vezetőivel, valamint Puch Lászlóval, a parlament gazdasági bizottságának elnökével.

Még tavasszal a kormány és a parlament elé kerül a villamosenergia-törvény módosítása, és döntés születik az állami tulajdonú magyar villamosművek szerkezeti átalakításáról - mondta a pénzügyminiszter a tárgyalások utáni tájékoztatón.

Veres János megerősítette: Paksot nem, de a rendszerirányítót és a hálózatot leválasztják az MVM-től. Veres János szerint ezek a változások segítik a tőzsdére kerülést.
A gazdasági miniszter azt mondta: abban egyetértés van, hogy az állami cég piaci fölényét szabályozni kell. Emellett átírják az áramaukciók szabályait is - tette hozzá Kákosy Csaba.

A gazdasági versenyhivatal elnöke a szerkezeti átalakításon túl szükségesnek tartja a hosszú távú áramvásárlói megállapodások újratárgyalását piaczavaró elemek nélkül, valamint a határkeresztező kapacitások felszabadítását.

A nemzeti bank elnöke emlékeztetett a jegybank feladatára az árstabilitás fenntartásában, és felhívta a figyelmet arra, hogy a változtatások hatása az árakban középtávon érvényesülhet. Simor András ugyanakkor megjegyezte: az energiaárban jelentős tényező az olaj- és a gáz árának változása, és "ez ügyben semmi jóra nem lehet számítani".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×