INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

"Középtávon várható az áramár csökkenése"

Infostart / InfoRádió
Paks marad az MVM-é, a Mavir és a hálózat nem, törvényileg segített piaci erőfölény szabályozás, középtávon várható áramár csökkenés - ezekről beszélt a Magyar Villamos Műveket érintő változtatási szándékok kapcsán a miniszterelnök a pénzügyi és gazdasági miniszter társaságban a Gazdasági Versenyhivatal, a jegybank és az energiahivatal vezetőivel, valamint Puch Lászlóval, a parlament gazdasági bizottságának elnökével.

Még tavasszal a kormány és a parlament elé kerül a villamosenergia-törvény módosítása, és döntés születik az állami tulajdonú magyar villamosművek szerkezeti átalakításáról - mondta a pénzügyminiszter a tárgyalások utáni tájékoztatón.

Veres János megerősítette: Paksot nem, de a rendszerirányítót és a hálózatot leválasztják az MVM-től. Veres János szerint ezek a változások segítik a tőzsdére kerülést.
A gazdasági miniszter azt mondta: abban egyetértés van, hogy az állami cég piaci fölényét szabályozni kell. Emellett átírják az áramaukciók szabályait is - tette hozzá Kákosy Csaba.

A gazdasági versenyhivatal elnöke a szerkezeti átalakításon túl szükségesnek tartja a hosszú távú áramvásárlói megállapodások újratárgyalását piaczavaró elemek nélkül, valamint a határkeresztező kapacitások felszabadítását.

A nemzeti bank elnöke emlékeztetett a jegybank feladatára az árstabilitás fenntartásában, és felhívta a figyelmet arra, hogy a változtatások hatása az árakban középtávon érvényesülhet. Simor András ugyanakkor megjegyezte: az energiaárban jelentős tényező az olaj- és a gáz árának változása, és "ez ügyben semmi jóra nem lehet számítani".


A címlapról ajánljuk