eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nőnek az állami adósság kamatterhei

Ebben az évben legalább 30 milliárd forinttal, jövőre több tízmilliárddal többet kénytelen költeni kamatkiadásokra a kormány, az állampapír-piacon jelentősen megemelkedtek hozamok miatt - mondta Veres János pénzügyminiszter. A tárca prognózisa szerint az ez évi pénzforgalmi hiány 1099 milliárd forint lesz, ami a GDP 4 százaléka.

526 milliárd forint lesz az államháztartás hiánya az első negyedévében, ami a GDP 1,9 százaléka - jelentette be a pénzügyminiszter. Veres János tájékoztatóján hozzátette: a tárca legújabb prognózisa szerint az ez évi pénzforgalmi hiány 1099 milliárd forint lesz, ami a GDP 4 százaléka.

Az állampapír piacon az elmúlt hetekben kialakult helyzetre, a likviditás hiánya miatt növekvő hozamokra Veres János úgy reagált: az emelkedő hozamok eddig 30 milliárd forinttal emelték meg a kamatkiadásokat, amit a többlet adóbevételből ellensúlyoznak.

A kialakult helyzet azonban nem csak az ez évi, hanem a 2009-es költségvetést is érinti.

Veres János a Fidesznek arra a javaslatára, hogy az eltörölt vizitdíj ellentételezését a játékadóból befolyt bevételből finanszírozzák, úgy reagált: komolytalan ez a javaslat, hiszen elköltött pénzt nem lehet még egyszer elkölteni, azaz az adóbevételeknek már meg van az ellentételezése a költségvetés kiadási oldalán.

Határozottan kijelentette: pénzügyminiszterként nem lát lehetőséget kiadási többletre.

A sajtótájékoztatót egy kisebb közjáték zavarta meg. A Hír TV munkatársai bukósisakban és sajtó feliratú láthatósági mellényben jelentek meg a teremben. A dolog előzménye: a Hír TV azzal vádolta meg a pénzügyminisztert, hogy hétfőn fellökte egyik kollégáját.

Veres János azt mondta: a riporter eléállt, megakadályozva a továbbhaladásban, majd hátra lépett, és így botlott meg a mögötte elhelyezett kamera állványában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×