INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Nőnek az állami adósság kamatterhei

Infostart / InfoRádió
Ebben az évben legalább 30 milliárd forinttal, jövőre több tízmilliárddal többet kénytelen költeni kamatkiadásokra a kormány, az állampapír-piacon jelentősen megemelkedtek hozamok miatt - mondta Veres János pénzügyminiszter. A tárca prognózisa szerint az ez évi pénzforgalmi hiány 1099 milliárd forint lesz, ami a GDP 4 százaléka.

526 milliárd forint lesz az államháztartás hiánya az első negyedévében, ami a GDP 1,9 százaléka - jelentette be a pénzügyminiszter. Veres János tájékoztatóján hozzátette: a tárca legújabb prognózisa szerint az ez évi pénzforgalmi hiány 1099 milliárd forint lesz, ami a GDP 4 százaléka.

Az állampapír piacon az elmúlt hetekben kialakult helyzetre, a likviditás hiánya miatt növekvő hozamokra Veres János úgy reagált: az emelkedő hozamok eddig 30 milliárd forinttal emelték meg a kamatkiadásokat, amit a többlet adóbevételből ellensúlyoznak.

A kialakult helyzet azonban nem csak az ez évi, hanem a 2009-es költségvetést is érinti.

Veres János a Fidesznek arra a javaslatára, hogy az eltörölt vizitdíj ellentételezését a játékadóból befolyt bevételből finanszírozzák, úgy reagált: komolytalan ez a javaslat, hiszen elköltött pénzt nem lehet még egyszer elkölteni, azaz az adóbevételeknek már meg van az ellentételezése a költségvetés kiadási oldalán.

Határozottan kijelentette: pénzügyminiszterként nem lát lehetőséget kiadási többletre.

A sajtótájékoztatót egy kisebb közjáték zavarta meg. A Hír TV munkatársai bukósisakban és sajtó feliratú láthatósági mellényben jelentek meg a teremben. A dolog előzménye: a Hír TV azzal vádolta meg a pénzügyminisztert, hogy hétfőn fellökte egyik kollégáját.

Veres János azt mondta: a riporter eléállt, megakadályozva a továbbhaladásban, majd hátra lépett, és így botlott meg a mögötte elhelyezett kamera állványában.

Kapcsolódó hang

Barcza György
 


Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk