INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

A gázolaj árának újbóli emelése miatt drágulhatnak az élelmiszerek

Infostart / InfoRádió
A héten ismét emelkedik a gázolaj ára. A holtankoljak.hu múlt héten literenként 6 forintos áremelkedésről számolt be, a héten pedig további 3 forinttal drágul az üzemanyag. A benzin ára nem változik, a legdrágább gázolajé azonban literenként 330 forint lesz szerdától. Ez maga után vonhatja a többi mellett az élelmiszerek árának emelkedését is.

Tavaly még 240 forintba került a gázolaj, szerdától azonban a legrosszabb minőségű is 300 forint felett lesz. A legdrágábbat pedig 330 forintért lehet megvenni - mondta az InfoRádióban a holtankoljak.hu munkatársa. Vultúr Csaba rámutatott: a benzin literenkénti ára - minőségtől függően - 285 és 310 forint között van, ez nem változik szerdán.

Mint mondta, a jövőben a benzin és a gázolaj ára közötti olló tovább nyílik, a mezőgazdasági munkák megkezdésével ugyanis növekedni fog a kereslet, amely az elmúlt másfél évben már olyan mértékben nőtt, hogy azzal a finomítók nem tudtak lépést tartani.

A Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára korábban az InfoRádióban azt mondta: a gázolaj árának többszöri emelkedését a szállítmányozók kénytelenek beépíteni saját díjaikba, így azok 5 százalékkal emelkedhetnek a jövőben.

Az áremelkedés a gazdákat is megterheli, mivel a mezőgazdasági munkák javát dízelüzemű eszközökkel végzik, költségeik a tavalyihoz képest mintegy 20 százalékkal emelkedett. Raskó György agrárközgazdász hozzátette: várhatóan emelkedni fog a liszt és a pékáru ára is.

Hanganyag: Panulin Ildikó

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk