eur:
392.91
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

A hitelezés újabb kockázataira figyelmeztet az MNB

Enyhítették a lakossági hitelezés feltételeit a magyar bankok tavaly - derül ki a Magyar Nemzeti Bank tanulmányából. Tabák Péter, az MNB pénzügyi stabilitási területének vezetője elmondta: ez a tendencia 2008-ban is folytatódik az élesedő verseny miatt, annak ellenére, hogy a jelzálogpiaci válság hatására más országokban szigorítás figyelhető meg. A szakember a hitelfelvétel és a hitelnyújtás újabban megjelenő kockázataira is felhívta a figyelmet.

Az Egyesült Államokban, valamint az Európai Unióban is csökkent a bankok hitelezési kedve, elsősorban a tengerentúli másodlagos jelzálogpiaci válság miatt, amelyet a pénzintézetek túlságosan kockázatos hitelkihelyezése okozott. Nem így Magyarországon, ahol ahelyett, hogy szigorítottak volna a bankok a hitelkihelyezés gyakorlatukon, még lazítottak is rajta - mondta az InfoRádióban a Magyar Nemzeti Bank munkatársa, aki ugyanakkor rámutatott arra: a tengerentúli válság hatása Magyarországon nem nagyon érzékelhető.

A jegybank összesítése szerint Magyarországon továbbra is emelkedik a lakossági szektorban a bankok hitelkihelyezése, ez ugyanis továbbra is jövedelmező terület a pénzintézetek számára.

Tabák Péter elmondta: a nemzeti bank számított arra, hogy a reálbércsökkenés miatt a lakosság a fogyasztási szintjét hitelekből fogja fenntartani. Ez így is történt, a fogyasztás nem csökkent, a hitelfelvétel azonban gyorsult, eközben a nem fizető, úgynevezett rossz adósok száma is emelkedett kis mértékben.

Igen magas a törlesztési teher

Magyarországon a lakossági hitelek a nemzeti jövedelemhez viszonyított aránya még mindig nem éri el az eurózánában mért szintet, és elmarad több kelet-európai országétól is. A lakosság jövedelméhez viszonyítva azonban a törlesztési teher igen magas - mutatott rá a szakember.

Ráadásul 2008-ban minden elemző reálbér-emelkedésre számít, amely tovább növelheti a hitelkihelyezések számát és összegét. Tabák Péter azonban visszafogottságra inti a bankokat, amelyek szerinte egyre könnyelműbben nyújtanak hiteleket.

Ezt mutatja az is, hogy egyre elterjedtebb a japán jen alapú devizahitel, amelynek árfolyam-ingadozására nincsenek felkészülve a magyar felhasználók.

Ugyancsak kockázatot jelent a hitelügynökök egyre nagyobb száma, akiknek a bankokkal és a lakossággal ellentétben nem érdeke a kockázatelemzés, csupán az, hogy minél több hitelt adjanak el az embereknek.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×