eur:
394.02
usd:
364.85
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Százmilliárdba is kerülhet a leminősítés

Az amerikai Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő stabilról negatívra rontotta Magyarország szuverén, "BBB plusz" adósosztályzatának kilátását. Az ING elemzője szerint ez a magyar költségvetés számára 50-100 milliárd forintos többletköltséget is jelenthet.

A piac eddig is bizonytalan volt, hiszen nem lehetett tudni, meddig tartanak a reformtörekvések. Ez meglátszott azon is, hogy magas szintre emelkedett a magyar államkötvények hozama, és a korábbiakhoz képest a forint árfolyama is gyengült - mondta az InfoRádiónak az ING elemzője annak kapcsán, hogy az amerikai Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő stabilról negatívra rontotta Magyarország adósosztályzatának kilátását.

Németh Dávid hozzátette, hogy a leminősítés hírére eladással reagált a piac: a forint gyengült az euróval szemben, a kötvénypiacon pedig ismét emelkedtek a hozamszintek, és szélesebb kamatkülönbségekkel jegyezték a kötvényeket.

A bejelentés után fél órával ugyanakkor ismét erősödni kezdett a forint, aminek oka, hogy az amerikai inflációs adat jobb lett a vártnál, így a piac arra számít, hogy a FED a becsültnél nagyobb mértékben csökkenti majd a kamatot; ez a feltörekvő piacokra kedvezően hat - közölte az ING elemzője.

Ettől még előfordulhat, hogy a jövő hét elején ismét az eladások lesznek a jellemzők - fűzte hozzá Németh Dávid.

Az elemző szerint az, hogy mennyibe kerül, ha a hitelminősítő csak kilátásba helyezi, hogy ront az adósosztályzat kilátásán, attól függ, hogy a hír mennyire tűnik realisztikusnak. Ha a piac úgy látja, hogy nem lesz leminősítés, az csak néhány milliárd forintos többletköltséget jelenthet.

Amennyiben tényleg bekövetkezik a leminősítés, a nagy befektetési társaságok, alapok kockázatosabb besorolásba teszik Magyarországot, ezáltal sokkal magasabb kamatfelárat követelnek, ami akár 30, 50, vagy akár ennél is magasabb hozamemelkedést jelent - mondta Németh Dávid.

A magyar költségvetés számára ez 50-100 milliárd forintos többletköltséget is jelenthet - fűzte hozzá az ING elemzője.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×