eur:
394.74
usd:
370.24
bux:
65176.05
2024. április 19. péntek Emma

Katona: "Csak a bolond mond fel ilyen szerződéseket"

Az MDF választmányi elnöke szerint árdrágulást okozna, ha a Magyar Villamos Művek felbontaná a korábban kötött, hosszú távú áramvásárlási szerződéseit, ezek ugyanis a piaci ár alatt biztosítják az áramot az állami cégnek, így a fogyasztók is olcsóbban juthatnak hozzá.

A Magyar Villamos Művek csak a hosszú távú áramvásárlási szerződései révén tudja teljesíteni azt az állami előírást, amely szerint a részben liberalizált piacon az egyetemes szolgáltatói körbe tartozó fogyasztók szabályozott áron kapják az energiát - mondta az InfoRádiónak a Magyar Demokrata Fórum választmányi elnöke

Katona Kálmán hozzátette: a törvény értelmében az állam a kisfogyasztókat és a közületeket "nem lökte ki a szabadpiacra, így mesterséges egyenetlenséget hozott létre", a szerződések értelmében ugyanis az erőművek a piaci árnál 20-25 százalékkal alacsonyabban szolgáltatja a villamos energiát.

Az MDF választmányi elnöke szerint meg kellene tartani ezeket a hosszú távú megegyezéseket, annak ellenére, hogy a Gazdasági Versenyhivatal ezek felbontását tartotta a verseny minimumfeltételének.

Az unió is előírta a szerződések újratárgyalását, a tízből hétnél pedig ez már meg is történt, ezek tehát már megfelelnek az uniós elvárásoknak - mondta Katona Kálmán.

A politikus szerint "csak a bolond mond fel" olyan hosszú távú szerződéseket, amelyek a piaci árnál olcsóbban biztosítják a villamos energiát.

Katona Kálmán szerint azt sem szabad elfelejteni, hogy, míg Közép-Kelet-Európában jelentős energiahiány lépett fel, addig Magyarország jól áll. A nyitás és a szerződések felmondása most biztosan áremelést hozna - hangsúlyozta az MDF választmányi elnöke.

Hanganyag: Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×