eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Gyurcsány: "Ahol lépünk, ott nagyobbat kell lépni"

Az adótanácsadók többsége a négyszázalékos különadó megszüntetését és a munkáltatókat terhelő társadalombiztosítási járulékok csökkentését javasolja - mondta a miniszterelnök, miután adószakértőkkel tárgyalt.

Adószakértőkkel tárgyalt a miniszterelnök, aki atalálkozó után kijelentette: az adórendszer érdemi és jelentős egyszerűsítésével valamennyi adótanácsadó, illetve adószakértő egyetért.

Az adózók 60 százaléka havi 150 ezer forintnál kevesebb jövedelmet vall be, az adózók 30 százaléka 150-300 ezer forint közötti jövedelmet, havi 300 ezer felettit az adózók 10 százaléka - ismertette a 2007. évi adatokat Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök - meghallgatva a megbeszélésén jelenlévő adótanácsadók és adószakértők véleményét - elmondta: az adónemek csökkentése és az egykulcsos adó bevezetése vitatott kérdés, ugyanakkor több szakértő szerint a helyi iparűzési adó fokozatos kivezetése a rendszerből kívánatosnak tűnik.

"Ahol lépünk, ott nagyobbat kell lépni" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc, hozzátéve: megfontolandó a jelenlévő adótanácsadóknak az a véleménye, hogy fontosabb a 2009 januárjától életbe lépő változtatások alapos kidolgozása, mint a törvények nyári kihirdetése.Általános vita

Az adószakértők és a miniszterelnök tanácskozásán nemcsak a korábban előterjesztett három, lehetséges javaslatról beszéltek a felek: a szakemberek elmondhatták, hogy általánosságban milyen javaslataik vannak az adórendszer átalakítására - tájékoztatta az InfoRádiót a megbeszélés után a Deloitte elnök-vezérigazgatója.

A Oszkó Péter úgy véli: a fő kérdés az, hogy javítható-e a versenyképesség a lakosság rovására, lehet-e tehát áfa-emelésről vagy az ingatlanadóról beszélni.

Az adószakértők szerint - magyarázta a Deloitte elnök-vezérigazgatója - nem kellene tabutémának tekinteni, hogy egy ésszerű, és a versenyképességet javító adószerkezet-átalakításkor akadhatnak olyanok, akik a továbbiakban több adót fizetnek.

Üzenet

A járulékcsökkentés mértékével kapcsolatban nem hangzott el konkrét összeg - közölte Oszkó Péter, hozzátéve: a szakértői oldal azt hangsúlyozta, hogy egy apró változtatásnak nem lenne érdemi hatása, ám azt a negatív üzenetet hordozná, hogy a kormányzatnak nincs érdemi módosítási szándéka.

Annak lehet pozitív üzenete, ha a kormány érdemben, akár radikálisan - 5-10 százalékkal - hajlandó csökkenteni a foglalkoztatottak adóterhelését - mondta Oszkó Péter. A szakértő szerint ez nem csupán járulékcsökkentést jelentene: ezzel párhuzamosan számos kiskaput is fel kell számolni, és a rendszert úgy átalakítani, hogy a teher igazságosabban legyen elosztható.

Erről szól a korábban bejelentett csomag harmadik javaslata, amely ezt csak a minimálbér kétszereséig, illetve egy bizonyos foglalkoztatotti számig tenné lehetővé.

A Deloitte elnök-vezérigazgatója szerint a szakma megosztott ebben a kérdésben. Oszkó Péter úgy véli: ez kis lépés lenne, és nem annak a rétegnek kedvezne, amely most túlzott adóterheket visel. Az intézkedés inkább negatív üzenetet hordoz: újabb kedvezményeket ad és kiskapukat nyit, ahelyett, hogy egyenlőbben és méltányosabban próbálná elosztani a terhelést.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: nem adjuk oda a brüsszeli bürokratáknak

Az olasz és a magyar két szabadságharcos nép, amely sohasem adja meg magát, sohasem adja fel a szabadságát, és sohasem engedi át az országát idegeneknek - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Olaszországban, a Matteo Salvini vezette Liga nagygyűlésén, amelyet a Bergamo közeli Pontida kisvaros mezején tartottak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A háborút lezáró tervvel áll elő Zelenszkij, Oroszország rátette a kezét Németország csúcsfegyverére - Vasárnapi híreink az orosz-ukrán háborúról

A háborút lezáró tervvel áll elő Zelenszkij, Oroszország rátette a kezét Németország csúcsfegyverére - Vasárnapi híreink az orosz-ukrán háborúról

Hét kilométerre megközelítették az orosz katonák a donbaszi front logisztikai központját, Pokrovszkot. Moszkva megkezdte a megkaparintott Leopard 2A6-os harckocsik tanulmányozását. Az orosz Uralvagonzavod hadiipari üzemébe szállított, jó állapotú Leopard 2A6-os harckocsi nem a német Leopard-széria exportra szánt változata, hanem eredetileg a német hadsereg megrendelésére gyártották, így valószínűleg sok érzékeny technológiai vívmányt tartalmaz. Komoly korrupciós botrány robbant ki, amikor kiderült: az ukrán Védelmi Beszerzési Ügynökség túlárazottan szerzett be egyes nyugati fegyvereket. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az egy hét múlva esedékes, úgynevezett Ramstein formátumú csúcstalálkozón kívánja bemutatni "győzelmi tervét" országa szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 6. 15:11
×
×
×
×