eur:
394.44
usd:
365.25
bux:
65557.21
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A szocialistákat sem győzte meg a pénzügyminiszter

Az MSZP energiapolitikusa szerint nem meggyőzőek a pénzügyminiszter érvei a Magyar Villamos Művek monopolhelyzetének lebontása mellett. Podolák György az InfoRádiónak azt mondta, csak olyan piacon lehet nagy versenyt generálni, ahol túlkínálat van a termékből, Magyarországon viszont kevés az áram. Hozzátette, semmi nem igazolja, hogy olcsóbbak lesznek az árak.

Podolák György, az MSZP energiapolitikusa úgy véli: nem meggyőzőek kellőképpen Veres János pénzügyminiszter érvei a Magyar Villamos Művek monopolhelyzetének lebontásáról.

A szocialista politikus az InfoRádiónak kifejtette: olyan piacon lehet csak verseny, ahol felesleg van, ehhez képest villamosenergiából hiány van, az éppen csak elégséges mennyiség áll rendelkezésre.

Podolák György kiemelte: sem a kormányfő, sem a pénzügyminiszter nem egyeztetett a frakcióval az MVM monopolhelyzete lebontásának tervéről.

Az MSZP energiapolitikusa úgy vélte, a versennyel a szolgáltatás minősége, a fogyasztók érdekképviselete előtérbe kerülne, de az árak nem csökkennének. Nem sok optimista megközelítés van arra vonatkozóan, hogy a villamosenergia vagy a gáz ára a közeljövőben csökkenthető lenne - tette hozzá.

Podolák György hangsúlyozta, hogy csak a szükséges mértékű liberalizációval ért egyet. Ez alatt azt érti: a piacot fel kell szabadítani, és a vásárlóknak biztosítani kell, hogy legyen lehetőségük dönteni, kitől és milyen szolgáltatási csomagot vesznek.

Hegedűs: Meg van kötve az MVM keze

A hosszútávú megállapodások és a törvényileg előírt kötelező átvételek gyakorlatilag megkötik az MVM kezét az árképzésben - véli a GKI Energiakutató ügyvezetője. Hegedűs Miklós kiemelte: törvényileg kinyitották a piacot, de az MVM-hez kötődik a termelt villamosenergia 70-80 százaléka, ez a cég tud vele gazdálkodni, és rendelkezik a nagyfeszültségű elosztóhálózattal is.

A kínálati oldalon nem várható új szereplő megjelenése, és merev struktúra uralkodik az energiaszektorban, vagyis nehezen változtatható ez a helyzet - hangsúlyozta a GKI Energiakutató ügyvezetője. Hegedűs Miklós szerint 3-4 év kell ahhoz, hogy nagyobb arányú kínálat legyen a piacon.

Az ügyvezető kiemelte: nem várható árcsökkenés, inkább áremelkedésre lehet számítani.

Hanganyag: Panulin Ildikó és Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×