INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Brutálisan drágult a tej és a helyzet egyre rosszabb lesz

Infostart / InfoRádió
A Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára szerint a gázolaj literenkénti árának 6 forintos emelkedését a fuvarozók várhatóan még ebben az évben beépítik áraikba. Peredi Péter hozzátette: emiatt minimum 5 százalékkal drágulhatnak a szállítmányozási szolgáltatások. Az InfoRádió által megkérdezett agrárközgazdász közben arról beszélt: a tavalyihoz képest mintegy 20 százalékkal emelkednek a gazdák költségei a magas gázolajárak miatt.

Tavaly a gázolaj ára 240 forintról átlagosan 306 forintra emelkedett, ezért a fuvarozók nagy része már az idei évet is díjemeléssel kezdte: tarifáiba beépítette az üzemagyag drágulását - mondta az InfoRádiónak a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára.

Az üzemanyag 2008-ban is többször drágult már, így azok a fuvarozók, akiket keretszerződések kötnek, és az év elején nem emeltek árat, rosszul járnak - tette hozzá Peredi Péter.

A főtitkár közölte: azoknak a cégek, amelyek 2008 elején nem érvényesítették áraikban a növekvő - ám nem csak az üzemanyag drágulásából adódó - költségeket, a továbbiakban 10-15 százalékkal kell emelniük áraikat.

Azok a vállalkozók, akik már korábban emeltek, az év közben ugyancsak rákényszerülnek majd díjaik további, 5 százalékos emelésére - fűzte hozzá Peredi Péter.

Minden drágább lesz

A gázolajár emelkedése komoly megterhelést jelent a gazdáknak - költségeik a tavalyiakhoz képest emiatt mintegy 20 százalékkal emelkednek -, hiszen a mezőgazdasági munkák javát dízelüzemű eszközökkel végzik - mondta az InfoRádió által megkérdezett agrárközgazdász.

Raskó György hozzátette: igaz ugyan, hogy emelkedtek a termelői árak, ezzel párhuzamosan növekedett a mezőgazdasági termékek előállításának költsége is.

Az agrárközgazdász kijelentette: emiatt várható a mezőgazdasági nyersanyagok - elsősorban a repce és a napraforgó - árának emelkedése, ráadásul a búza is drágul majd; ez utóbbi miatt többet kell majd fizetni a lisztért, valamint a pékárukért is.

Az, hogy megszűnik a magyarországi cukorgyártás, előbb-utóbb hatással lesz a hazai cukorárakra is: azok is emelkednek majd - fűzte hozzá Raskó György.

A bioüzemanyagok hatása

Mezőgazdasági alapanyaghiány egyelőre nem várható, de kétségtelen, hogy óriási mértékben nő a bioüzemanyagok iránti kereslet - mondta az agrárközgazdász, hozzátéve: ezt mutatja az is, hogy a világ kukoricatermésének közel 20, míg a repcetermésnek legalább 60 százalékát ilyen hajtóanyag előállítására használják fel.

Emeli a mezőgazdasági nyersanyagárszintet, hogy egyre többen akarnak az alapvető élelmiszereknék sokkal kevésbé árérzékeny bioüzemanyagot használni - tette hozzá Raskó György.Csökkenő fogyasztás

Tavaly a magyar háztartások mintegy 2500 milliárd forintot költöttek a kiskereskedelmi egységekben, ez az előző évhez képest 6,7 százalékos növekedést, a 11,5 százalékos élelmiszerinfláció miatt ugyanakkor relatív csökkenést jelent - mondta az InfoRádiónak a GfK Hungária menedzsere.

Kovács Krisztina közölte: a tej ára tavaly közel 30 százalékkal emelkedett, így egyes terméktípusok, például az UHT-tejek fogyasztása mennyiségileg jelentősen visszaesett. Ugyancsak kevesebbet vásároltak a tej alapú termékekből, a joghurtokból, tejes snackekből, tejdesszertekből.

A diszkontok és a hipermarketek korszaka

Tavaly a diszkontok és a hipermarketek tudták legnagyobb mértékben növelni piaci részesedésüket. A teljes piacot tekintve emiatt 2007-ben 24 százalékra emelkedett a saját márkás termékek aránya a napi fogyasztási cikkek vásárlását tekintve - tette hozzá a szakértő.

A hagyományos csatornák - független kisboltok, üzletláncok - részesedése évek óta folyamatosan csökken: míg 2006-ban még 30 százalékos volt, addig tavaly már csak 29. Ezzel párhuzamosan nő a modern kereskedelmi csatornák - hipermarketek, diszkontok, cash and carry üzletek és szupermarketek - részaránya - mondta Kovács Krisztina.

Hanganyag: Sigmond Árpád, Németh Zoltán, Kaputa Júlia

Kapcsolódó hang

Raskó György
 


Peredi Péter
 


Kovács Krisztina
 


A címlapról ajánljuk