eur:
394.44
usd:
365.25
bux:
65557.21
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Mikor durran ki az olajpiaci lufi?

Újabb rekordot döntött a kőolaj ára, és átlépte a 109 dollárt. A Cashline elemzője szerint az okok ugyanazok, mint eddig: a gyenge dollár, az inflációs nyomás és az, hogy a részvénypiacok gyengélkedése miatt a befektetők a nyersanyag- és olajpiacba teszik a pénzüket.

Az amerikai könnyűolaj áprilisi jegyzési árszintje meghaladja a 109 dollárt, így egy hét alatt ötödszörre is csúcsot döntött - mondta az InfoRádiónak a Cashline elemzője.

Sarkadi Szabó Kornél közölte: ennek egyik oka, hogy a nagy pénzügyi alapok és intézményi befektetők, amelyek a dollár további gyengülésére számítanak, óriási mennyiségű tőkét visznek az olajpiacra.

Befolyásolja a helyzetet az is, hogy amerikai Szövetségi Bank további kamatcsökkentésre készül, míg az Európai Központi Bank felhívta a figyelmet arra, hogy az inflációs nyomás miatt nem csökkenti a kamatot. Emiatt tovább erősödik az euró és gyengíti a dollárt, ami tovább fűti az olajpiaci helyzetet - magyarázta az elemző.

A spekuláció főleg azért talál utat az olajpiacra, mert a részvény- és tőkepiacokon rendkívül rossz a hangulat, így a befektetők azokat a lehetőséget keresik, amelyek az elmúlt időszakban is szép hozamot biztosítottak - mondta Sarkadi Szabó Kornél.

Közel a vég?

Egyelőre nem lehet tudni, mikor pukkan ki az olajpiaci lufi, de, ha megtörténik, óriásit csattan majd. Ez lehet, ami rövid távon enyhítheti a tőkepiaci nyomást: a nyersanyag- és olajár komoly visszaesése mérsékelheti az inflációs várakozásokat - közölte a Cashline szakértője.

Az elemző szerint, az olaj ára a lufi kidurranásával akár 70-80 dollárra is visszaeshet, ez azonban nagyban függ attól, hogy hány eladó jelenik meg a piacon, a sok szereplő ugyanis elijesztheti a spekulatív tőkét.

Az üzemanyagárak megállapítása nagyjából egy hetes késésben van az olajipari változásokhoz képest, így a következő egy-két hétben 300 forint feletti benzin-, és tovább emelkedő gázolajárakra kell számítani - tette hozzá Sarkadi Szabó Kornél.

A szakértő arra számít, hogy az olajár nyárig jelentősen csökken, így akkorra az üzemanyagok literenkénti ára is jelentősen, akár 20-30 forinttal is alacsonyabb lehet.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 10:22
×
×
×
×