eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Még nem érezhető az ukrán-orosz gázvita hatása

A magyarországi gázellátást jelenleg nem fenyegeti veszély - mondta el az InfoRádiónak a Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója. Zsuga János erről azt követően beszélt, hogy az orosz Gazprom csütörtökön azzal fenyegette meg Ukrajnát: leállítja az oda irányuló gázszállításainak egy részét, ha Kijev hétfőig nem rendezi másfél milliárd dolláros adósságát. Zsuga János hozzátette: Magyarország legalább 50 napra elegendő földgáztartalékkal rendelkezik.

Egyelőre Oroszország és Ukrajna magánügye, hogy mi történik a gázellátással - mondta az InfoRádiónak a Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója.

Zsuga János közölte: a magyar fogyasztók ellátása egyelőre zavartalan, a hírek hatására azonban felkészültek arra, hogy esetleg kevesebb gáz érkezhet az országba.

Azt megbecsülni meglehetősen nehéz, hogy vajon hány napra elegendő Magyarország földgázkészlete, hiszen a fogyasztás mértéke az időjárástól is függ, és azt is tudni kell hozzá, hogy mennyivel csökken az érkező gáz mennyisége.

A legpesszimistább forgatókönyv szerint 50 napig mindenképpen fenn lehet tartani a szolgáltatást - mondta a Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója.

Amennyiben a hazai gáztartalék nem lenne elég a napi fogyasztás ellátására, a kereskedelmi szerződések lehetőséget adnak arra, hogy egyes fogyasztók a földgáztüzelés helyett alternatív tüzelőanyagok használatára álljanak át - fűzte hozzá Zsuga János.

A lakossági gázellátást nem fenyegeti veszély - mondta a Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×