eur:
389.62
usd:
361.95
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Magyarország ellátását nem veszélyezteti az ukrán-orosz gázvita

Nem ígérkezik közeli megoldás a legújabb ukrán-orosz gázvitában: az ukrán állami gáztársaság pénteken nyilatkozatban állította, hogy semmivel sem maradt a Gazprom adósa. A cég, a Naftogaz Ukrainy egyszersmind biztosított minden érdekeltet afelől, hogy "teljes mértékben szavatolja a földgázszállítást Európa felé".

A közlemény szerint az elsősorban vitatott, 500 millió dolláros adósságrész ügyében a Gazpromnak a RosUkrEnergóhoz közvetítő céghez kell fordulnia, és nem pedig Ukrajnához.

Az orosz Gazprom csütörtökön megfenyegette Ukrajnát, hogy hétfőtől leállítja a földgázszállítás egy részét Ukrajnának, hacsak Ukrajna nem rendezi adósságát. Az orosz gázipari óriás szóvivője szerint Ukrajna 1,5 milliárd dollárral tartozik már korábbi szállításokért.

A magyarországi gázellátást jelenleg nem fenyegeti veszély, a magyar fogyasztók teljes körének ellátása biztosított, köszönhetően a téli felkészülési terv maradéktalan végrehajtásának és a kiváló állapotú infrastruktúrának - tartalmazza a Földgázszállító Zrt. közleménye. Az ellátás biztonságát a hazai termelés és az ausztriai betáplálási útvonal is növeli.

Csütörtök este az EU energiaügyi biztosa, Andris Piebalgs megerősítette, hogy a Gazprom hivatalosan tájékoztatta az Európai Bizottságot: az Ukrajnával kialakult kereskedelmi vita az Ukrajnának szánt orosz gázszállítás fennakadásához vezethet, azonban az EU-ba irányuló gázszállításban nem lesz akadály.

A kérdés különösen kényes, nemcsak azért, mert Ukrajnán halad át az Európába irányuló orosz gázexport 80 százaléka - és korábbi hasonló nézeteltérések már okoztak fennakadásokat az európai szállításokban, legutóbb 2006 elején -, hanem azért is, mert az új ukrán kormányfő újra akarja tárgyalni az orosz gáz tranzitdíját. Julia Timosenko januárban felpanaszolta, hogy miközben a gáz ára közel megháromszorozódott, a tranzitdíj gyakorlatilag változatlan.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×