eur:
387.69
usd:
357.07
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Jön a 290 forintos euró?

Több mint másfél százalékkal zuhant szerdán a forint az euróval szemben. A magyar fizetőeszköz ezzel közel másfél éves mélypontra került - olvasható a Portfolió összeállításában.

"Az egyébként is kedvezőtlen nemzetközi pénz- és tőkepiaci hangulatban, a gyenge magyar makrogazdasági fundamentumok mellett tegnap délután még egy, piaci szempontból fokozottan negatív, később határozottan cáfolt feltételezés terjedt el: lemondhat a költségvetési kiigazítás és a reformfolyamat két meghatározó alakja: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és/vagy Veres János pénzügyminiszter. Továbbá nem éppen a magyar fizetőeszköznek kedvező, hogy egy nagy londoni bankház történelmi mélypontra gyengülő forintárfolyamot jósol idénre. Minden összejött tehát a forintzuhanáshoz" - írja a portál.

A Portfolio.hu piaci információi szerint azért volt meglepően nagyméretű a tegnapi forintgyengülés, mert úgynevezett stop-loss szinteket ért el az árfolyam (korábbi forintvételi tranzakciókat zártak a befektetők), amely felerősítette a hanyatlást.

Szerda reggel még 259.70-260-ról indult a kereskedés a bankközi piacon, majd délután három óra előtt, azaz a Veres János pénzügyminiszter részvételével meghirdetett kormányszóvivői sajtótájékoztató előtt kezdett esni a forint.

A forint/euró jegyzések rövid idő alatt 262,50-re emelkedtek. Először úgy tűnt, hogy ez a szint megfogja a forintot, de a negatív fejlemények miatt ez nem így lett. Késő estére 264 fölé emelkedtek a jegyzések, amire 2006 októbere óta nem volt példa.

A Portfolio.hu szerint ez a többi között annak köszönhető, hogy az elmúlt hetekben - részben a népszerűségi adatokkal, részben a koalíción, részben az MSZP-n belüli pártcsatározásokkal összefüggésben - gyengülni látszanak Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pozíciói, amit némi aggodalommal figyelt a piac.

"Emellett ismert, hogy nem felhőtlen a viszony a reformfolyamat kapcsán két kiemelten fontos pozíciót betöltő Veres János pénzügyminiszter és Draskovics Tibor tárca nélküli miniszter között. Mindkét személy távozásáról is megjelentek sajtójelentések az elmúlt hetekben-hónapokban, és a háttérben készülődő adócsomag a személyes konfliktust fokozhatta. A március 9-i népszavazás a Portfolio.hu felmérése szerint nem különösebben foglalkoztatja a piacot" - olvasható a cikkben.

A lap szerint a forint gyengülésének másik oka a szerda délután három órára, bejelentett kormányszóvivői sajtótájékoztató volt. Ezzel összefüggésben szárnyra kaphattak a feltételezések lemondásokról.

"A Royal Bank of Scotland (RBS) elemzője igen negatív kilátást festett tegnap a Bloombergnek a forintról (290-es árfolyam az euróval szemben és év végére 280-as szint), a gyenge makrogazdasági fundamentumok, illetve a devizahitelezés elterjedtsége miatt. Az árfolyam MNB általi stabilan tartási igénye támadási célpontot jelenthet a nagybefektetők szemében az RBS meglátása szerint" - olvasható a cikkben.

A teljes cikk itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×