eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Soros György: "Súlyos válság fenyeget"

Soros György szerint a legsúlyosabb pénzügyi válság fenyeget a második világháború óta, és a krízis Európát is érinteni fogja. A magyar származású amerikai befektetési bankár a Der Standard osztrák lap hétfői számában a "piaci fundamentalizmust" okolta a kialakult helyzetért.

Soros György magyar származású amerikai bankár szerint a második világháború óta nem volt olyan mély válság, mint amilyen most fenyegeti a világot.

Az üzletember az osztrák Der Standard napilapban a válság okaként az alapvető, a "piaci fundamentalizmusra" visszavezethető tévedéseket jelölte meg. Soros György hibás felfogásnak nevezte, hogy a pénzpiacok működése egyensúlyozó szerepet tölt be.

"A helyzet sokkal súlyosabb, mint bármelyik, a második világháború óta bekövetkezett pénzügyi válság idején" - fejtette ki véleményét a pénzember, hozzátéve, hogy valójában igen összetett jelenségről van szó.

A George Bush amerikai elnök által körvonalazott, mintegy 130-140 milliárd dolláros gazdasági ösztönző csomagról azt mondta, hogy nem sokat vár tőle. Soros György szerint az Egyesült Államokat recesszió fenyegeti, amely Európára is kihatással lesz. "Meglepő, hogy ezt csak kevesen ismerik fel" - vélekedett.

A nemzetközi hírű bankár egy pódiumbeszélgetés alkalmából tartózkodott Bécsben. Azon egyebek között kifejtette, hogy Európának aktívabb szerepet kellene vállalnia a világ dolgainak intézésében, ami fordítva is igaz: a világnak is nagyobb szüksége van Európa vezetői képességeire.

Soros György szerint az amerikai külpolitika azzal, hogy érdekei érvényre juttatása érdekében elsősorban a katonai beavatkozásra helyezte a hangsúlyt a nemzetközi színtéren, önmagát hozta szorult helyzetbe, és korlátozta az Egyesült Államok irányító pozícióját.

"A közeljövőben meg fog változni ez a cselekvési irány. Az európaiaknak most nem szabad Amerika-ellenes beállítottságot felvenniük, sokkal inkább arra kell törekedniük, hogy globális szerepet vállaljanak" - mondta Soros György.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×