eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Századvég: Korábbi egyensúlyokat borít fel a kormány, hogy újakat teremtsen

A kormány egyszerre akar gazdaság- és társadalompolitikai fordulatot, ám a kitűzött elvek és a megvalósulás között sajátos feszültség tapasztalható - mondta az InfoRádiónak a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója. G. Fodor Gábor hozzátette: az átalakításokhoz hiányzik a társadalmi támogatottság, és a szakmai konszenzus sincs meg hozzá.

A 2008-as költségvetés értelmezhető a kormányzati reformtörekvések eszközeként, amellyel a kormány egy átfogó és radikális gazdaság- és társadalompolitikai fordulatot akar elérni - mondta az InfoRádiónak a Századvég Alapítvány kutatási igazgatója.

Az átmenetinek tekintett költségvetés ugyanakkor célul tűzi ki a - Századvég Alapítvány véleménye szerint elhibázott filozófia alapján készült - konvergenciaprogramnak való megfelelést is - tette hozzá G. Fodor Gábor.

Az alapítvány kutatási igazgatója elmondta: szerintük a program két legfontosabb eleme és feltétele: az előirányzott gazdasági növekedés és a kitűzött inflációs ráta nem teljesül, a kormány által a költségvetésben kitűzött elvek és azok megvalósulása között tehát sajátos feszültség tapasztalható.

A kormány az államtalanítás programját egy túlterjeszkedő, omnipotens állam segítségével akarja megvalósítani, míg az öngondoskodás elvének kiterjesztését a logika abszolutizálásával látja végigvihetőnek, ehhez azonban - véli G. Fodor Gábor - sem a társadalmi támogatottság, sem a szakmai konszenzus nincs meg.

A Századvég Alapítvány kutatási igazgatója szerint a 2008-as költségvetés fiskális irányszámai teljesülhetnek, ám a törvényből nem látszik, hogy mi teremtené meg a gazdasági növekedés feltételeit.

A kormány gazdaságfejlesztéssel kapcsolatos elképzeléseiben mindent a hiánycél elérésének rendel alá, ennek következménye pedig csak az lehet, hogy más mutatók tekintetében az ország távolodik majd a maastrichti kritériumoktól, vagy, hogy tovább csökken Magyarország versenyképessége - véli G. Fodor Gábor.

Az egyensúlyteremtés szándéka a korábbi egyensúlyok felborítását vonja maga után - sommázta a Századvég Alapítvány véleményét a szervezet kutatási igazgatója.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×