eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Fuvarozók: "Ezt nem lehet lenyelni"

Az üzemanyag drágulást idén már nem tudják beépíteni a díjaikba a fuvarozók - mondta az InfoRádiónak a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára. Peredi Péter hozzátette: a jövő év elején várható a drágulás.

A Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetsége egy évvel ezelőtt javasolta a cégeknek: áraik kialakításánál vegyék figyelembe, hogy akárcsak 2006-ban, úgy az idei esztendő végén is emelkedik majd az üzemanyagok ára - mondta az InfoRádiónak a szervezet főtitákra.

Peredi Péter hozzátette: rosszul járnak azok a vállalkozók, akik ezt nem vették figyelembe, ráadásul nem alkalmi, hanem éves szerződések alapján dolgoznak, mivel ők nem tudnak változtatni az áraikon.

A FUVOSZ főtitkára úgy látja, hogy a fuvardíjak idén jelentősen már nem lesznek magasabbak, a vállalkozók azonban jövő évi áraikat úgy alakítják majd ki, hogy a mostani veszteségüket kompenzálni tudják.

A drágulás 2008 elejére várható, ennek oka az is, hogy a főváros emelni kívánja a behajtási díjakat, a közgyűlés pedig decemberi ülésén minden bizonnyal elfogadja majd a tízszeres drágulásról szóló javaslatot - közölte Peredi Péter.

"Ezt be kell építeni a fuvardíjakba. Egész biztos, hogy ezt nem lehet lenyelni" - mondta a Fuvarozó Vállalkozók Országos Szövetségének főtitkára.

Ördögi kör

Az olaj a gazdaság motorja, árának emelkedése inflációt gerjeszt és végső soron a végfogyasztót terheli - mondta az InfoRádiónak a Solar Capital elemzője.

Skáre Balázs hozzátette: a folyamatot a jegybankok folyamatosan figyelik és az alapkamat emelésével próbálnak tenni ellene, ennek eredményeképp drágább lesz a finanszírozás, amely akár újabb áremelkedést indíthat el.

Amolyan ördögi kör alakulhat ki, ha az egyik alapvető termék, a gazdaság mozgatórugójának ára tartósan magas - magyarázta a Solar Capital elemzője.

Az, hogy az olaj ára most magas, a rövid távú ellátási, kapacitásbeli gondokból eredeztethető, és az árszint kialakulásában közrejátszanak a közel-keleti problémák, valamint a kínai és indiai gazdaság gyors fejlődése is, ahol hatalmas kereslet van a fekete aranyra - fűzte hozzá Skáre Balázs.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:49
×
×
×
×