eur:
389.64
usd:
363.13
bux:
68089.87
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Vállalati bűnök: lopás, sikkasztás, hamisítás

A magyar cégeknél elkövetett gazdasági bűncselekmények közül a lopás és hűtlen kezelés a leggyakoribb - derült ki a PriceWaterhouseCoopers negyedszer elvégzett felméréséből.

A tanácsadó cég megbízásából az ország 750 legnagyobb vállalata közül választottak ki 77 céget, és ezek vezetői válaszoltak a gazdasági bűnözést feltérképező kérdőívre.

A vizsgálatot a cég összesen 40 ország több mint 5 ezer cégének megkérdezése alapján végezte, és a magyarországi tapasztalatok nem egészen esnek egybe a nemzetközi helyzettel.

Fekete Miklós, a PriceWaterhouseCoopers vizsgálati igazgatója elmondta: Magyarországon a lopás, a hűtlen kezelés és a sikkasztás a leggyakoribb, a válaszok majdnem fele ezt jelezte; ezek után következnek a szellemi tulajdonnal kapcsolatos visszaélések, a korrupció, a számviteli adatok meghamisítása és a pénzmosás.

Két évvel ezelőtt a megkérdezett cégvezetők alig 25 százaléka mondta, hogy vállalatánál a vizsgált időszakban volt gazdasági bűncselekmény, mostanra ez az arány 62 százalékra nőtt. Fekete Miklós szerint a mostani arány tűnik valóságosnak.

Ahhoz képest, hogy a vállalatok 62 százalékánál derült fény gazdasági bűncselekményre, csak a cégvezetők 20 százaléka gondolja úgy, hogy az ő cégét a következő két évben fenyegetheti ilyen veszély.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×