eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Korlátozná az önkormányzatok hitelfelvételét a Pénzügyminisztérium

Korlátozná az önkormányzatok hitelfelvételét a Pénzügyminisztérium a közpénzügyi felelősségről szóló törvényben - írta a Világgazdaság. Az ügyben egyelőre ötpárti egyeztetések folynak.

Aggályosnak tartja a Pénzügyminisztérium az önkormányzatok eladósodását, amely akár a konvergencia-programot is veszélyeztetheti. Ezért arra készül a tárca, hogy keretek közé szorítsa az önkormányzati hitelfelvételt - írta a Világgazdaság.

Az ügyben egyelőre folynak az ötpárti tárgyalások, de kérdéses, hogy sikerül-e egyezségre jutni. A közpénzügyi törvénybe - az eddigi információk szerint - két gátat tennének be.

Egyrészről előírnák, hogy működési célra csak naptári éven belül visszafizetendő, likvid hitelt lehet felvenni, de ennek állománya nem haladhatja meg a rendszeres személyi juttatás éves előirányzatának kéthavi összegét, a másik gát pedig, hogy a korrigált saját bevétel 20 százalékáig lehet csak hitelt felvenni, az eddigi 70 százalék helyett.

Ismert, hogy a települések többségében ellenzéki vezetésűek, ezért akár támadásként is értékelhetik a jogszabályi korlátozást - fejtegeti a cikk, ráadásul az ellenzéki pártok részéről többször is elhangzott, hogy az önkormányzatok nem kapnak elég pénzt, akár központilag előírt új feladatokra sem.

A parlament önkormányzati bizottságának szocialista elnöke azt mondja: már a 70 százalékos korlátot sem tartották be minden esetben az önkormányzatok, és a bankok ezt nem ellenőrzik. Egy másik általánosan elterjedt trükk, hogy nem az önkormányzat, hanem annak egyik cége veszi fel a hitelt. Jauernik István szerint a települések vezetői, képviselői csak a jelen problémáival foglalkoznak, az már nem érdekli őket, hogy mi lesz hosszú távon.

A kormány-önkormányzatok egyeztető fórumának társelnöke, a gödöllői Gémesi György viszont azt mondja: a települések autonómiáját veszélyezteti a jogszabályi korlátozás, ugyanakkor azt elismeri, hogy meg kell akadályozni a csődöket, azaz a működési célú hitel felvételének korlátozását elvben támogatja. A települések hitel állománya az év első negyedének a végén meghaladta az 500 milliárd forintot.

Hanganyag: Panulin Ildikó

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 27. 19:23
×
×
×
×