INFORÁDIÓ
2023. március 29. szerda
Auguszta

A lélektani határ közelében az euró

Infostart

Az euró dollárhoz viszonyított árfolyama újabb rekordot döntött. A frankfurti tőzsdén egy euróért már csaknem 1 dollár 42 centet kínáltak, annak ellenére, hogy a valutaövezet országaira vonatkozó legújabb gazdasági adatok inkább mérsékelt reményeket táplálnak. Az Egyesült Államokból érkező kedvezőtlen hírek viszont tartós nyomás alatt tartják az amerikai valutát.

Az euró dollárhoz viszonyított árfolyama egyik rekordot a másik után dönti. Pénzügyi körökben már a tartós átrendeződést sem tartják kizártnak. A valutapiacokon ugyanis a közös európai fizetőegység néhány nap alatt 1,6 százalékot erősödött.

Az év eleje óta csaknem 6,5 százalékkal emelkedett az árfolyama. Így nem meglepő, hogy az eurót egyesek már a jövő tartalékvalutájának tekintik.

Tény azonban, hogy a világ valutatartalékainak jó kétharmada változatlanul dollárban van. Az euró az ezredforduló előestéjén 1 dollár 79 centes
árolyamon indult.

Az euró csak 2003-ban kezdett lassú erősödésbe. Kereskedelmi szakértők szerint a meggyengült dollár kapóra jön az akadozó amerikai gazdaság fellendítéséhez.

Az 1,4-es kurzust azonban lélektani határnak is tekintik, átlépése már veszélyezteti a világgazdaságot is, mert a dollár gyengülése miatt tovább emelkedik az amerikai valutában jegyzett nyersanyagok, így az ipari országok szempontjából döntő fontosságú kőolaj ára.

Elsőként a francia pénzügyminiszter, Christine Lagarde emelt szót a dollár és euró közötti árfolyam további megbillenésének megakadályozása érdekében, Nicolas Sarkozy francia elnök pedig egyenesen az Európai Központi Bankhoz fordult gyors intézkedést kérve.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018