eur:
393.83
usd:
368.3
bux:
66250.22
2024. április 25. csütörtök Márk

A lélektani határ közelében az euró

Az euró dollárhoz viszonyított árfolyama újabb rekordot döntött. A frankfurti tőzsdén egy euróért már csaknem 1 dollár 42 centet kínáltak, annak ellenére, hogy a valutaövezet országaira vonatkozó legújabb gazdasági adatok inkább mérsékelt reményeket táplálnak. Az Egyesült Államokból érkező kedvezőtlen hírek viszont tartós nyomás alatt tartják az amerikai valutát.

Az euró dollárhoz viszonyított árfolyama egyik rekordot a másik után dönti. Pénzügyi körökben már a tartós átrendeződést sem tartják kizártnak. A valutapiacokon ugyanis a közös európai fizetőegység néhány nap alatt 1,6 százalékot erősödött.

Az év eleje óta csaknem 6,5 százalékkal emelkedett az árfolyama. Így nem meglepő, hogy az eurót egyesek már a jövő tartalékvalutájának tekintik.

Tény azonban, hogy a világ valutatartalékainak jó kétharmada változatlanul dollárban van. Az euró az ezredforduló előestéjén 1 dollár 79 centes
árolyamon indult.

Az euró csak 2003-ban kezdett lassú erősödésbe. Kereskedelmi szakértők szerint a meggyengült dollár kapóra jön az akadozó amerikai gazdaság fellendítéséhez.

Az 1,4-es kurzust azonban lélektani határnak is tekintik, átlépése már veszélyezteti a világgazdaságot is, mert a dollár gyengülése miatt tovább emelkedik az amerikai valutában jegyzett nyersanyagok, így az ipari országok szempontjából döntő fontosságú kőolaj ára.

Elsőként a francia pénzügyminiszter, Christine Lagarde emelt szót a dollár és euró közötti árfolyam további megbillenésének megakadályozása érdekében, Nicolas Sarkozy francia elnök pedig egyenesen az Európai Központi Bankhoz fordult gyors intézkedést kérve.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×