INFORÁDIÓ
2023. április 1. szombat
Hugó

Az éves uniós költségvetés dupláját csalják el adóban

Infostart

Illuzórikus az a törekvés, hogy egységes, uniformizált adórendszer legyen az Európai Unióban belátható időn belül - mondta Gyurcsány Ferenc az Európai Unió tagállamai adóhivatali vezetőinek szakmai tanácskozásán a Parlamentben. Kovács László, az unió adóügyi biztosa szerint az adócsalás elleni közös uniós fellépés, minden tagállam érdeke, hiszen a mértéke éves szinten eléri a 200-250 milliárd eurót.

Magyarországon becslések szerint a GDP 18-20 százalékára tehető a feketegazdaság aránya. A miniszterelnök szerint 1-2 év alatt a feketegazdaság nem számolható fel, ehhez hosszú kitartó munka, oktatás, társadalmi párbeszéd, átlátható jogszabályok, de mellette kemény fellépés, szankciók is szükségesek.

Gyurcsány Ferenc az uniós tagállamok adóhivatali vezetőinek budapesti tanácskozásán hangsúlyozta: nagyra értékeli az európai bizottság törekvését a nemzeti adórendszerek harmonizációjára. A magyar miniszterelnök az egységes uniós adórendszert illúziónak, míg az adóalapok harmonizációját helyesnek és minden uniós nemzet érdekének tartja.

Gyurcsány Ferenc szerint a cél egy olyan adóhivatal létrehozása, amely egyre kevésbé ellenőrző és szankcionáló hatóság, inkább partner, aki összeköti az adózót az állammal.

Kovács László, az unió adóügyi biztosa szerint az adócsalás elleni közös uniós fellépés, minden tagállam érdeke, hiszen a mértéke éves szinten eléri a 200-250 milliárd eurót.

Az adóveszteség visszaszorítása érdeke a kormányoknak, mert bevételt teremt, érdeke az üzleti világnak, mert tisztességes versenyhelyzetet teremt, és érdeke az adózófizetőknek, mert a rájuk jutó terheket csökkentené - emelte ki.

Az Európai Bizottság az év végére készíti el a jogszabálytervezetet az adó, ezen belül is az áfacsalások visszaszorítására. Az elképzelések között szerepel az úgynevezett fordított adózás a mostaninál szélesebb körű kiterjesztése, másik megoldásként pedig az áfaköteles kereskedelem visszaállítása az unión belül. Kovács László szerint azt a módszert kell elfogadni, amely nem ró felesleges terheket a vállalkozásokra és az adóhatóságokra.

Az uniós biztos az InfoRádiónak elmondta, hogy hatékonyabbá kívánják tenni a nemzeti keretek közötti ellenőrzést, javítanák és gyorsítanák a tagállamok adóhatóságai közötti információcserét.

Az adóhatóság és az ügyfél közötti kommunikáció javítása, valamint az iparszerűen űzött adócsalás elleni hatékony fellépés volt a témája az uniós tagállamok adóhivatali vezetőinek Budapesten rendezett tanácskozásának - mondta el az Inforádiónak az APEH elnöke.

Szikora János hozzátette: szeretnék elérni egy közös koordinációs iroda felállítását, amely meggyorsíthatná az adóhivatalok közötti információcserét. Ennek létjogosultságát alátámasztja, hogy a határokon átnyúló adócsalások megkövetelik az egyes adóhatóságok együttműködését - emelte ki.

Hanganyag: Kaputa Júlia

Kapcsolódó hang

Szikora János
 
Kovács László
 
Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018