eur:
389
usd:
361.13
bux:
68646.62
2024. május 7. kedd Gizella

Gyurcsány: új gázszállítási útvonalak kellenek

A kormányfő szerint az energia-, ezen belül a gázellátás közvetlenül érinti a nemzeti és regionális szuverenitást és biztonságot.

Gyurcsány Ferenc egy Budapesten rendezett nemzetközi konferencián hozzátette, hogy mindent meg kell tenni az új gázforrások és szállítási útvonal megtalálása érdekében.

A miniszterelnök az európai gázellátás kihívásaival foglalkozó tanácskozáson a tervezett Nabucco gázvezeték előnyei között említette, hogy új útvonalon, új forrásokat nyit meg, de hangsúlyozta: a projekt nagyon lassan halad.

Gyurcsány Ferenc a közös uniós energiapolitikával összefüggésben azt mondta: Magyarország arra törekszik, hogy segítse ennek kialakítását.

A konferencián a Nabucco földgázvezeték projektre alakult társaság ügyvezető igazgatója azt mondta: az év végéig dönteni akarnak az évi 30 milliárd köbméter földgáz szállítására alkalmas beruházásról.

A Nabucco földgázvezeték projektre alakult Nabucco Gas Pipeline International GmbH az év végéig dönteni akar az évi 30 milliárd köbméter földgáz szállítására alkalmas projekt beruházásáról - közölte Reinhard Mitschek öt nemzeti olaj- és gázipari társaság konzorciumának ügyvezető igazgatója.

Adris Piebalgs, az Európai Unió energiaügyekért felelős biztosa európai biztonsági kérdésnek nevezte az új földgázforrás és új szállítóvezeték kérdését, hozzátéve, hogy az nem a tagállamok nemzeti problémája.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke a miniszterelnök kijelentéseire úgy reagált: üdvözlik, hogy Gyurcsány Ferenc végre változtatott a Nabucco-gázvezetékkel kapcsolatos álláspontján.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Félidőnél a keleti nagyhatalom európai körútja: ilyen felvezetés után érkezik Budapestre Orbán Viktor szövetségese

Félidőnél a keleti nagyhatalom európai körútja: ilyen felvezetés után érkezik Budapestre Orbán Viktor szövetségese

Május 5-én megkezdte többnapos európai látogatását Hszi Csin-ping kínai elnök. Az előre bejelentett információk szerint a keleti nagyhatalom vezetője három országban fog tárgyalásokat folytatni. A diplomáciai körút első állomása Franciaország, ahol már tényleges nyilatkozatokat is eredményeztek a megbeszélések. Május 7-én Szerbiában tárgyal a keleti nagyhatalom delegációja, végül Május 8. és 10. között Magyarországon zárul az utazás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×