eur:
387.84
usd:
361.42
bux:
68874.22
2024. május 9. csütörtök Gergely

Még kíváncsibbak lesznek a bankok decembertől

Az Ernst and Young szerint a pénzmosás és terrorizmus elleni uniós direktíva év végéig kötelező bevezetésével több feladat hárul a jövőben a bankokra és kevesebb a hatóságokra. Kühn János, a társaság senior menedzsere elmondta: a jogszabályi változás néhány intézménynél komoly műszaki befektetést tehet szükségessé, nyugat-európai tapasztalatok szerint a várható közvetlen költségek jelentősek lesznek, de nem várható, hogy a bankok ezt tovább hárítanák az ügyfelekre.

A jelenlegi szabályok szerint 2 millió forintot meghaladó összegű készpénzes tranzakció, illetve 300 ezer forint fölötti devizaváltás esetén kell pótlólagos adatokat felvenni az ügyfélről. Amennyiben az adatok gyanúsak, a bank bejelentést tehet - mondta az InfoRádiónak az Ernst & Young senior menedzsere.

Kühn János hozzátette: emiatt a rendőrség akár 10 ezernél több bejelentést kaphat egy-egy banktól, ez pedig kezelhetetlenné teszi az elemzést.

Az uniós direktíva értelmében a tagországok bankjainak saját kockázatkezelési, ellenőrzési rendszert kell létrehozniuk. Ettől a szakértő azt várja, hogy az adminisztratív kontroll eltolódik egy valódibb kockázatkezelés irányába.

Az Ernst & Young senior menedzsere elmondta: a bankokban minden bizonnyal megkérdezik majd az ügyfelektől, honnan származik a nagyobb összegű pénzbetét vagy a kezelt vagyon. Az ilyen kérdésekre a meglévő ügyfelek is számíthatnak, de nem lesz utólagos elszámoltatás.

Kühn János úgy véli: nem valószínű, hogy a bankok belekényszerítik ügyfeleiket a kötelező válaszadásba, a szolgáltatóktól függ, milyen információkat kérnek el.

Ha azonban az ügyfél nem hajlandó megadni a válaszokat, magasabb kockázatú csoportba sorolhatják, vagy megtagadhatják tőle a szolgáltatásokat - fűzte hozzá a szakértő.

A válaszokat a bankok az adatvédelmi jogszabályoknak megfelelően szolgáltatják majd ki az adóhivatalnak vagy a rendőrségnek - közölte az Ernst & Young senior menedzsere.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Feloszlatták a palesztinbarát tábort Bécs leghíresebb egyetemén

Lépett az osztrák rendőrség
Feloszlatták a palesztinbarát tábort Bécs leghíresebb egyetemén

Az amerikai egyetemi tüntetések mintájára tartottak palesztinbarát megmozdulásokat több európai ország, köztük Ausztria egyetemein. Aktivisták hétfőn kontinens egyik legrégebbi egyetemének számító bécsi egyetem (Universität Wien) udvarán létesítettek palesztinbarát tiltakozó tábort, amelyet a rendőrség csütörtökre virradó éjjel feloszlatott.

Hszi Csin-ping: sok sikert kívánok Magyarország soros EU-elnökségéhez

A Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is. A Sulyok Tamás államfővel folytatott beszélgetésen a magyar köztársasági elnök elfogadta Peking meghívását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×