eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Nyári áramfogyasztásban beértük a Nyugatot

A múlt heti kánikulát is beleszámítva idén nyáron értük el a fejlett országok szintjét: először fogyott több áram nyáron, mint télen Magyarországon - mondta az InfoRádiónak a MAVIR országos diszpécserszolgálatának vezetője. Kapás Mihály hozzátette: a legnagyobb forróságban 500-600 megawattal több áram fogyott, mint egy átlagosan meleg napon.

A kánikula napjaiban jelentősen megnőtt a teljesítményigény, nyáron még sosem mértek ekkora villamosenergia-fogyasztást - mondta az InfoRádiónak a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (MAVIR) országos diszpécserszolgálatának vezetője.

Kapás Mihály közölte: a legnagyobb terhelésű órában, azon a napon, amikor a napi átlaghőmérséklet 32,3 Celsius-fok volt, 6.252 megawattnyi energia fogyott Magyarországon. A többlet legnagyobb részét a légkondicionáló berendezések és a hűtőgépek megnövekedett fogyasztása okozta.

Egy 25 fokos átlaghőmérsékletű napon általában ennél 500-600 megawattal kevesebbet használunk el - tette hozzá a MAVIR munkatársa.

A klímaberendezések rohamos terjedésének eredményeképpen nyáron kétszer olyan gyorsan nő a fogyasztás, mint télen. 2002 nyara óta a nyári fogyasztási csúcs több mint ezer, a téli azonban csak körülbelül 500 megawattal nőtt - mondta Kapás Mihály.

Idén fordult elő először, hogy több áram fogyott nyáron, mint télen, legalábbis januártól számolva - fűzte hozzá a MAVIR országos diszpécserszolgálatának vezetője.

Hanganyag: Albert Dénes

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×