eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Az oroszok már a sarkon vannak

Két orosz parlamenti képviselő is ott lesz a Mir minitengeralattjáró fedélzetén, amikor az vasárnap az Északi-sark jege alatt leereszkedik a tengerfenékre.

A Mir minitengeralattjáró több mint négyezer méteres mélységbe süllyed majd és az oroszok azt tervezik, hogy a tengerfenéken hagynak egy orosz zászlót is.

A szimbolikus lépésnek komoly diplomáciai és gazdasági következményei lehetnek, ugyanis Oroszország igényt tart az Északi-sark alatti tengerfenék kincseinek kiaknázására.

Ahogy ugyanis az északi sarkkörön olvad a jég, egyre járhatóbbank tűnik az energiatartalékok kiaknázása. Oroszország már bejelentette igényét a sarkvidéki tengerfenék egy jelentős részére, ahonan valószínűleg nagy mennyiségű olajat, gázt és érceket lehetne kitermelni.

Több másik ország - nem utolsósorban az Egyesült Államok - viszont vitatja az orosz igényt. A nemzetközi jog szabályai szerint egy ország partjaitól legfeljebb 200 tengeri mérföldes távolságban jogosult az ott található nyersanyagok kiaknázására, viszont ez a távolság indokolt esetben megnövelhető.

Ehhez azonban bizonyítani kell, hogy a vitatott terület kontinentális talapzatának geológiai szerkezete nagyon hasonlít az igénylő ország szárazföldi területeinek szerkezetéhez.

Jelenleg az Északi-sark alatti tengerfenék nemzetközi területnek számít és egy nemzetközi szervezet felügyeli azt.

Hanganyag: Albert Dénes

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Elsüllyedhet-e a magyar napelemes ipar a korlátozások miatt?

Elsüllyedhet-e a magyar napelemes ipar a korlátozások miatt?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. Németországban a Bundestag elé került a napokban az a törvényjavaslat amivel tovább akarják gyorsítani a napelemek németországi terjeszkedését. Magyarországon legutóbb viszont elkaszáltak egy olyan kapacitásbővítési csomagot, amely az évtized végére akár további 10 GW megépítése előtt nyitotta volna meg a beruházási lehetőségeket. Kiss Ernőt, a Magyar Napelem és Napkollektor Szövetség MNSZSZ) elnökét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×