eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Ausztriában építkezik az orosz óriás

Az osztrák OMV és az orosz Gazprom együtt épít gáztározót az ausztriai Baumgartenben az ottani közép-európai gázelosztó mellé. Az Erste elemzője szerint az oszták és az orosz cég megállapodása miatt nem változik a Gazprom magyarországi beruházási szándéka.

A megállapodás nem okozott meglepetést, korábban is várható volt, hogy a Gazprom érdeklődni fog az osztrák gázipar iránt elsősorban amiatt, mert Ausztriának nagyon fontos szerepe van a gázelosztásban a közép-kelet-európai régióban. Az egyik legfontosabb gázipari elosztó központ Baumgarten - mondta az InfoRádiónak az Erste elemzője.

Pletser Tamás hozzátette: a megegyezés miatt minden bizonnyal nem változik jelentősen a MOL szerepe és súlya, hiszen a verseny a magyar cég esetében elsősorban az olajipar területén folyik, a megállapodás ugyanis elsősorban új gáztározók építésére vonatkozik.

A szakértő szerint a Gazprom álláspontja az OMV-vel való együttműködés ellenére sem változik a MOL-lal kapcsolatban, és továbbra is terítéken van az a 10 millió köbméteres kereskedelmi gáztározó építse, amit az orosz cég Magyarországra tervez.

Az Erste elemzője úgy véli: a Gazprom célja elsősorban az, hogy korszerűsítse a meglévő gázipari berendezéseit, és hogy növelje az oroszországi termelői kapacitásait a hazai és exportkereslet kielégítése érdekében.

Emellett a társaság egyéb más olaj- és gázipari beruházásokban is érdekelt - elsősorban Oroszországban -, ezért a szakértők úgy vélik, hogy az akvizíciós tervek háttérbe szorulnak - fűzte hozzá Pletser Tamás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×