eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

A bankok nem érezték meg a megszorítást

Ötödével nőtt a bankszektor nyeresége az idei év első negyedévében tavalyhoz képest - jelentette a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. Nőtt a hitelek nettó állománya, ugyanakkor a betétállomány csökkent. A kormányfő nemrég önmérsékletre szólította fel a bankokat.

Jól megy a bankszektornak. Megközelítően 121 milliárd forint adózás előtti nyereséget könyvelhettek el a pénzintézetek. Az összesített mérlegfőösszeg március végén 21,2 milliárd forint, ez éves szinten 13,7 százalékkal, tavaly év végéhez képest 1,8 százalékkal nagyobb.

Saját tőkéjük is növekedett, 2006 utolsó negyedévéhez képest 0,4 százalékkal, 688 millió forinttal.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének jelentése szerint a hitelek nettó állománya az első negyedévben 1 százalékkal bővült és március végén 13,6 milliárd forintot tett ki. A vállalkozói hiteleké mérséklődött 0,7 százalékkal, míg a háztartási hiteleké 3,4 százalékkal nőtt.

A hitelek növekedéséhez képest hasonló arányban csökkent a betétek állománya, összesen 0,9 százalékkal. A vállalkozói betétek mérséklődtek nagyobb mértékben, 3,6 százalékkal, míg a háztartási betétek 0,8 százalékkal gyarapodtak.

Az eredmény összetevői közül a nettó kamatbevétel 7 százalékkal, 159,6 milliárd forintra csökkent, a nem kamateredmény ugyanakkor 76 százalékkal, 107,1 milliárd forintra szökött fel.

A működési költségek 13 százalékkal nőttek és 134,1 milliárd forintot tettek ki.
Általános vélemény a piacon, hogy a tavalyi megszorítások nem rengették meg a pénzpiacot. Az eddigi statisztikai adatokból az látszik, hogy ugyan a reálbérek csökkentek egy kissé, de a lakossági fogyasztás nem, mindez persze a megtakarítások kárára megy.

A befektetések, a betéti állomány csökkent, ezzel szemben még mindig sokan vesznek fel lakáshitelt.

A héten egy, a lakossági pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó konferencián a miniszterelnök ostorozta a magas banki jövedelmezőséget.

Gyurcsány Ferenc azt mondta: általános vélemény, hogy a bankok nyereségessége mellett a lakossági szolgáltatások területén gyenge a verseny, ezért önmérsékletre szólította fel a bankpiac szereplőit.

Gyurcsány Ferenc szerint sürgősen változtatni kellene a lakossági tájékoztatáson, hogy az ügyfél pontosabban tudja, mit kap, és mit kérhet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Kiderült, hol jutnak hozzá a magyarok az egyik kedvenc befektetésükhöz

Kiderült, hol jutnak hozzá a magyarok az egyik kedvenc befektetésükhöz

Érdekes tanulmánnyal rukkolt elő a napokban az európai alapkezelőket tömörítő szervezet, az Efama. Ebből kiderül, hogy a magyarok leginkább a banki értékesítési hálózatokon keresztül veszik az egyik kedvenc befektetésüknek számító befektetési alapokat, de a banki hálózat túlsúlya Európa egészénél megfigyelhető. Érdekes, hogy míg Európában a különböző alapkezelők alapjainak hozzáférést kínáló, nyílt alapforgalmazó platformok egyelőre szerény piaci részesedést hasítanak ki maguknak, itthon ez a második legnépszerűbb értékesítési csatorna.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×