eur:
387.71
usd:
357.04
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Hitelváltás: van még mit fejleszteni

Különösen a hitelek másik hitellel történő kiváltásánál van szükség jelentős jogszabályi fejlesztésre - jelentette ki az InfoRádiónak a Gazdasági Versenyhivatal vizsgálója.

Kováts Surd elmondta: tavaly lakossági felmérést végeztek a bankváltásról, most pedig a kisvállalati körben vizsgálódnak.

Érdekes, hogy a fogyasztókban van egyfajta visszafogottság, azok, akik váltottak már bankot, egyszerűbbnek látják a folyamatot, mint azok, akik még nem - tette hozzá a szakember.

A GVH vizsgálója kiemelte: a bankváltást adminisztratív akadályok nehezítik; a folyószámla-váltásnál is lehet változtatni a jogi környezetet, igazán azonban a hitelek más hitellel történő kiváltása esetében van szükség jelentős jogszabályi fejlesztésekre.

A versenyhivatal várhatóan júliusban publikálja az első vitaanyagát a témában.

Ír tapasztalatok

Az Ír Bankszövetség képviselője - aki szintén a bankszektorban szükséges változásokról rendezett budapesti konferencián vett részt - az InfoRádiónak azt mondta: az ír bankok ügyfélbarát rendszerének fontos eleme, hogy nyitott a piac, új pénzintézetek léphetnek be.

Írországban tavaly vezették be azt a rendszert, amely megkönnyíti az egyéni ügyfelek és a kisvállalkozások számára a bankváltást - hangsúlyozta Elmer O'Rourke.

A szakember hozzáfűzte: készek megosztani tapasztalataikat Magyarországgal a banki verseny élénkítéséről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×