eur:
387.7
usd:
357.1
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Javuló kilátások: csökken a hiány, nő a gazdaság

Bár még mindig magasan a legnagyobb a költségvetési hiány Magyarországon az unió tagországaihoz képest, a hiány csökkenése egyértelmű és jó jel - mondta a GKI gazdaságkutató elnöke. A gazdaságkutató szerint a gazdasági növekedés üteme a tavalyihoz képest lassul az idén, de jóval meghaladja a tervezettet. A prognózis szerint összességében a GDP 3,2 százalékkal emelkedik. Ez lassabb valamennyi közép-európai országénál, de kissé meghaladja az EU átlagát.

Nagyjából 100 milliárd forinttal lesz nagyobb a költségvetés bevétele, mint amit a hivatalos előrejelzések alapján vártak - mondta az InfoRádiónak a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke.

Vértes András hozzátette: ez részben a gazdaság "fehéredésének" köszönhető. A munkaügyi kapcsolatok ellenőrzése, az adóellenőrzés általános erősítése, a dupla TB-járulék és az egészségügyi járulék befizetésének megkövetelése hatására az alacsony bérű szektorokban látható béremelkedés indult meg.

Jól jövedelmez a "fehéredés"

Ennek legfőbb oka, hogy akik eddig szürkén vagy feketén dolgoztak, azok "kijöttek a napra", aminek következtében gyorsabban nőnek a bérek, mint bárki gondolta volna, így az adó- és TB-járulék bevételek is, de a jövedéki termékek szigorúbb ellenőrzése a határokon szintén jelentős összegeket hoz - közölte a GKI vezetője.

A kiadási oldalon is lesznek többletek: magasabb lesz például a bérnövekedés és az infláció is a vártnál, ez utóbbi a korábbi 6,2-6,5 százalékos helyett körülbelül 7 százalékos lesz - fűzte hozzá Vértes András.

Ezek miatt a nyugdíjkiadások is nőnek majd, és minden bizonnyal a MÁV-ra is többet kell tölteni, a költségvetésbe azonban elég nagy tartalékok vannak beépítve, és a kamatkiadások is kisebbek lesznek a tervezettnél - vélte a gazdaságkutató.

Stagnáló államadósság

Ennek következtében a GKI szerint az államháztartás hiánya a GDP 6,2 százaléka környékén lesz, az államadósság pedig megmarad a GDP 66 százaléka körül, nem nő tovább.

A 6,2 százalékos államháztartási hiány nagy javulás az előző évekhez képest, de még mindig óriási deficit - Európában biztos, hogy ez lesz a legnagyobb -, "de az biztos, hogy sokkal jobb helyzet, mint amilyenben eddig voltunk - jelentette ki Vértes András.Óvatos várakozások

A GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke az InfoRádiónak elmondta: korábban is valószínűsítették, hogy a GDP növekedése eléri a 3 százalékot, az első negyedévi 2,9 százalékos adat pedig igazolta is az előrejelzést.

Az év egészét nézve a GKI megemelte a várakozást 3,2 százalékosra. Azért csak ennyivel - közölte Vértes András -, mert bár elképzelhető, hogy a gazdaság 3,5 százalékkal is felgyorsul, az első negyedévben azonban nagyon kedvező volt az időjárás a beruházások szempontjából, emellett kiemelkedően jó volt az európai konjunktúra is.

A GDP növekedésének szempontjából a legfontosabb kérdés, hogy marad-e a magyar gazdaság rendkívül gyors exportnövekedése. A jelek szerint igen - közölte a szakértő.

Nem csökkent a fogyasztás

Vértes András elmondta: a belföldi keresletet 2006 közepe óta lefogta a kiigazítás, a GKI azonban már tavaly is azt prognosztizálta, hogy nem mérséklődik idén a lakosság fogyasztása, hanem nagyjából stagnál, vagy kissé, körülbelül fél százalékkal növekedni is fog.

A beruházásokról adat egyelőre nincs, a közvetett információkból azonban arra lehet következtetni, hogy valószínűleg ezek is enyhén emelkedni fognak, ekkor pedig minden bizonnyal bekövetkezik a 3 százalék fölötti GDP-növekedés - fűzte hozzá a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×