eur:
392.83
usd:
367.93
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Gázártámogatás: az APEH visszavág

Hamarosan vizsgálni kezdi az adóhatóság, hogy valóban jogosultak-e a gázártámogatásra az igénylők - mondta Nagy József, az APEH főosztályvezetője. A jogosultságot a személyijövedelemadó-bevallás adatai alapján ellenőrzik.

Változott a gázártámogatási rendszer 2007-től. Korábban minden fogyasztó alanyi jogon kapott támogatást, a kormány azonban úgy döntött, hogy egyénileg elbírálva kell a támogatást megadni, szociális alapon. Eszerint a legutóbbi fűtési szezonra a tavalyi év végéig, illetve 2007 tavaszáig lehetett beadni a magyar államkincstárhoz az igényléseket.

Az előzetes kalkulációk szerint a 3 millió fogyasztóból mintegy 2 millió jogosult feltehetően a támogatásra. A kormányrendelet szerint az a fogyasztó kaphat támogatást, ahol az egy főre (egészen pontosan az egy fogyasztási egységre) jutó jövedelem 93 ezer forint alatt van.

Több, nem éppen törvényes megoldás is ismertté vált a téli hónapokban, ki hogyan juthat hozzá a támogatáshoz, annak ellenére, hogy nem szorul rá. Sokan úgy vélték, hogy a minimálbérre bejelentett vállalkozók tömege fogja kérni a támogatást, de voltak olyanok is, akik a kis faluban fával fűtő, kisnyugdíjas nagyszülőket jelentették be a lakásukba, hogy ezzel csökkentsék az egy főre jutó jövedelmet.

A jogosultságot a Magyar Államkincstár vizsgálhatja, de az adatokat a jövedelemről csak az adóhatóságtól kaphatja meg.

Nagy József, az APEH főosztályvezetője kiemelte: az szja-bevallásoknak be kell érkezniük, hogy az adóhatóság megkezdhesse a támogatások ellenőrzéseit.

Ha valaki nem jogosult a támogatásra, akkor a Magyar Államkincstár kérni fogja a támogatás megszüntetését, és az addig folyósított összeget kamatostul vissza kell fizetnie. Ha valaki vitatja a jogosultságot, akkor polgári peres eljárást kell indítani, ahogy ezt teszi az államkincstár is, ha valaki nem fizeti vissza a jogosulatlanul felvett összeget.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×