eur:
389.13
usd:
363.67
bux:
68201.18
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A kormány kezdeményezi a jegybanktörvény módosítását

A kormány a Magyar Nemzeti Bank kezdeményezésére módosítaná a jegybanktörvényt. Ennek értelmében csökkenne a Monetáris Tanács tagjainak száma, valamint megszűnne a nemzeti bank igazgatósága és közgyűlése is.

A tervezet értelmében 2011-re öt-hét lehet a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának létszáma.

A Monetáris Tanács a jegybank döntéshozó szerve, legfontosabb feladata, hogy hónapról hónapra döntsön az aktuális kamatszintről, ennek befolyásolásával próbálja elérni inflációs célját.

Az alapkamat meghatározásával közvetve befolyásolja a kereskedelmi bankok kamatpolitikáját, így azt, hogy a lakosság mennyiért jut hitelhez, vagy azt hogy mennyit keres, ha a bankba teszi a pénzét.

Tagjainak száma az elmúlt időszakban többször is változott. Néhány évvel ezelőtt még hét tagja volt, akkor emelkedett a testület létszáma, amikor az előző ciklusban, a kormányzat és a Járai Zsigmond vezette jegybank közötti nézeteltérések miatt a miniszterelnök javaslatára még négy tagot delegáltak a tanácsba.

A jegybanknak a törvénymódosítás elfogadása után a jelenlegi 3-5 helyett csupán két alelnöke lesz, igaz, mindketten tagjai lesznek a Monetáris Tanácsnak.

Ezzel egy időben megszűnik az MNB igazgatósága, a feladatokat az elnök veszi át - mondta el az InfoRádióban az MNB szóvivője.

A módosítással a jegybank közgyűlése is megszűnik, a Magyar Államot a jövőben az államháztartásért felelős miniszter képviseli, az állam részvényesi jogait pedig határozatokkal gyakorolja - közölte Iglódi-Csató Judit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×