eur:
389.55
usd:
361.98
bux:
68446.95
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Uniós kárenyhítésben bíznak a tokaji gazdák

Az uniós agrárminiszterek brüsszeli tanácskozásán kér segítséget a fagykár miatt nehéz helyzetbe került magyar gazdák számára Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. A tokaji borvidéken több mint ezer hektáron fagyott el a szőlő, a kárfelméréssel szerdára készülnek el - mondta az InfoRádiónak Jarecsni János, a történelmi borvidék hegyközségi tanácsának titkára. Hozzátette: elégedettek lennének azzal, ha a művelési költséget fedezné a kárenyhítés.

Az uniós agrárminiszterek brüsszeli tanácskozásán kér segítséget a fagykár miatt nehéz helyzetbe került magyar gazdáknak Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter - közölte az InfoRádióval a minisztérium sajtóosztálya.

Múlt héten Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében az éjszakai rendkívüli fagy miatt jelentős kár keletkezett a gyümölcsösökben és a kukoricában.

A hatezer hektáros tokaji borvidéken több mint ezer hektáron fagyott el a szőlő, a kárfelméréssel szerdára készülnek el - mondta az InfoRádiónak Jarecsni János, a történelmi borvidék hegyközségi tanácsának titkára.

A gazdák remélik, hogy Gráf József brüsszeli tárgyalása után kedvező híreket kapnak, és enyhítik a károkat - tette hozzá.

Jarecsni János közölte: elégedettek lennének azzal, ha a művelési költséget, vagyis a hektáronkénti 650-700 ezer forintot fedezné a kárenyhítés.

A fagy a terület 10-20 százalékát érintette, így ennek megfelelő lesz a terméskiesés is - tette hozzá.

Jarecsni János kiemelte: a hazai kárenyhítési rendszerbe sok gazda nem tudott belépni, mivel nem rendelkeztek a szükséges összeggel, ugyanis a szőlőtermesztéssel nem lehet nagy hasznot elérni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×